Lezárták a szöuli repteret az észak-koreai szemetet szállító léggömbök miatt

Vágólapra másolva!
A dél-koreai Incshon nemzetközi repülőtér mintegy három órára felfüggesztette légiforgalmát az Észak-Korea által felbocsátott, hulladékkal teli léggömbök miatt - közölte a repülőtér szóvivője.
Vágólapra másolva!

Az egyik léggömb a kettes utasterminál közelében landolt a kifutópályán, és szerdán ideiglenesen lezárták Incshon három kifutópályáját - mondta a szóvivő.

Észak-Korea május vége óta küld szemetet szállító léggömböket Dél-Koreába, és több száz landolt már az országban.

A szóvivő szerint több léggömböt is észleltek a repülőtér határain belül és környékén, hozzátéve, hogy nem ez volt az első eset, hogy a repülőtér - amely mintegy 40 kilométerre van az észak-koreai határtól - működését megzavarták a közelben lévő léggömbök.

A WHTC szerint a belföldi és nemzetközi járatok közlekedésének megzavarása szerdán helyi idő szerint hajnali 1.46 és 4.44 óra között történt, a kifutópályák azóta újra megnyíltak - közölte az Incheon International Airport Corporation.

A járatok száma ebben a napszakban általában alacsony. A FlightRadar24 adatai szerint nyolc érkező teher- és személyszállító járatot a dél-koreai Cheongju vagy Jeju repülőterére irányítottak át ez idő alatt, egy Shanghaiból érkező China Cargo teherszállítót pedig a kínai Yantai repülőtérre irányítottak át.

Több leszállás is késett, és az indulások is több órát csúsztak.

Észak-Korea a léggömbökkel megtorolni kívánja az észak-koreai disszidensek és dél-koreai aktivisták propagandakampányát, akik rendszeresen küldenek fel léggömböket, amelyekben élelmiszert, gyógyszert, pénzt és az északi vezetőket bíráló röplapokat szállítanak.

Dél-Korea szerint az észak-koreai léggömbök által szállított tárgyak között voltak Hello Kitty figurákkal nyomtatott cikkek, ruhák, valamint emberi ürülék és paraziták nyomait tartalmazó földdarabok.

A dél-koreai hadsereg szerdán közölte, hogy kedd és szerda között mintegy 100 léggömb zuhant le a déli területen, főként a fővárosban, Szöulban és a környező Gyeonggi tartományban. A legtöbbjük csak papírdarabokat szállított - írja a The Guardian.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről