Ismét meggyilkoltak egy politikust Mexikóban

Vágólapra másolva!
Meggyilkolták egy nyugat-mexikói város női polgármesterét hétfőn.
Vágólapra másolva!

Az incidens alig 24 órával az ország első női államfője, Claudia Sheinbaum megválasztását követően történt. 

Michoacán állam kormánya elítélte Cotija város elöljárójának, Yolanda Sánchez Figueroa asszony meggyilkolását 

- közölte a regionális belügyminisztérium. 

A tájékoztatás szerint biztonságiakat vezényeltek ki, hogy kézre kerítsék a felelősöket.

A polgármestert tavaly szeptemberben három napra elrabolták Guadalajara közelében. 

Az emberrablók a Cártel Jalisco Nueva Generación (Új Generációs Jalisco Kartell) nevű fegyveres csoporthoz tartozhattak, amely a rendőrség és a helyi média szerint az ország két legerőszakosabb szervezete közé tartozik. 

Értesülések szerint az akciót fenyegetésnek szánták, mert Sánchez ellenállt annak, hogy a kartell befolyást gyakoroljon a városi rendőrségre.

Áprilisban két polgármester-jelöltet gyilkoltak meg az észak-amerikai országban. Egyikükkel az észak-mexikói, határ menti Tamaulipas államban végeztek. Egy másik polgármesterjelöltet a déli Oaxaca államban ölték meg.

A mexikói drogkartellek gyakran követnek el merényleteket polgármesterek és polgármester-jelöltek ellen, hogy így próbáljanak nyomást gyakorolni a hatóságokra.

Május 30-án meggyilkoltak egy polgármesterjelöltet a mexikói választások előtt, két napra rá pedig ismét agyonlőttek egy politikust.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy több tízezren tüntettek februárban Mexikó több városában. Az emberek akkor az ellen tiltakoztak, hogy szerintük az elnök gyengíteni akarta az országos választási bizottságot (INE) a júniusi elnökválasztás előtt.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről