Nagy-Britannia leggazdagabb családja összeomlott, mivel négy tagját bebörtönözték

A család képviselői a bíróságon.
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Nagy-Britannia leggazdagabb családjának négy tagját börtönbüntetésre ítélték, miután bűnösnek találták őket kiszolgáltatott háztartási alkalmazottaik kizsákmányolásában és engedély nélküli foglalkoztatásban.
Vágólapra másolva!

Az indiai származású mágnás Prakash Hinduja-t, feleségét, Kamal-t, fiukat, Ajay-t és feleségét, Namrata-t kiszolgáltatott háztartási alkalmazottaik kizsákmányolása és engedély nélküli foglalkoztatása miatt ítélték el. 

Egy svájci bíróság azonban felmentette őket a cselédekkel kapcsolatos emberkereskedelem súlyosabb vádjai alól.

A bíróság úgy döntött, hogy a genfi tóparti villájukban alkalmazott cselédek teljes mértékben tisztában voltak a helyzetükkel. 

A család valamennyi tagja 4 és 4,5 évig terjedő börtönbüntetést kapott, és ügyvédeik bejelentették, hogy fellebbezni fognak az ítélet ellen. A vádlottak nem voltak jelen a bíróságon az ítélethirdetéskor, de a család képviselője, Najib Ziazi jelen volt, ő 18 hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott - írta a Daily Star.

A múlt héten kiderült, hogy a család egyezségre jutott a felperesekkel. 

A vádak szerint illegális tevékenységet folytattak, többek között kizsákmányolással, emberkereskedelemmel és a svájci munkaügyi törvények megsértésével vádolták őket.

A család képviselői a bíróságon.
Fotó: AFP / GABRIEL MONNET / AFP

Az ügyészek azt állították, hogy a dolgozókat olykor napi 18 órát is dolgoztatták, minimálisan vagy egyáltalán nem volt szabadnapjuk, és állítólag a svájci törvények által előírt megfelelő összeg tizedénél is kevesebbet fizettek nekik.

A bíróságon az ügyész azt állította, hogy a személyzet tagjai megfélemlítve éltek, és egyesek állítólag indiai rúpiában kapták a fizetést, amelyet a hazájuk bankjaiban helyeztek el, és amelyhez nem férhettek hozzá.

A Hinduja család.
Fotó: AFP / GABRIEL MONNET / AFP

A család áll a Hinduja csoport multinacionális óriásvállalat élén, amelynek üzleti vállalkozásai számos iparágban érdekeltek, a gépektől és a motorolajoktól kezdve a banki szektoron át.

Miután idősebb testvére, Srichand 2023 májusában meghalt, Prakash Hinduja testvére, Gopichand vette át a vezérigazgatói pozíciót.

A család - amelynek élén Gopi áll - hihetetlen, 37,2 milliárd fontos vagyonával (több mint 17 ezer milliárd forint) a Sunday Times Rich List 2024-es listájának első helyét szerezte meg. 

Gopi Hinduja.
Fotó: The Times of India via AFP / Ashwani Nagpal / The Times of India

Korábban beszámoltunk róla, hogy 2013-ban a család még a harmadik helyen, 2021-ben pedig a lista második helyén állt.

A birodalmat egy kis mumbai vállalkozásból indították. Hogy a hatalmas vagyonukat perspektívába helyezzük, több mint 100 000 űrutazást tehetnének meg a Virgin Galactic-kal.

A Hinduja csoport hazánkban is jelen van.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről