Világháborús fenyegetést jelentett be Emmanuel Macron

háború, katona
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Elutasította azonnal Macron francia elnök a béke lehetőségét csütörtök esti tv-interjújában. A legnagyobb francia kereskedelmi tv-nek, a TF1-nek és a fő közszolgálati tv-nek (France 2) adott közös interjút Caen-ban, ugyanis a partraszállás 80. évfordulóján Normandiában volt az elnök.
Vágólapra másolva!

Ha valakinek volt reménye, hogy Macron nem folytatja háborús őrületét, azt a francia elnök az interjú szó szerint első percében elutasította. Szerinte az most megadást jelentene és folytatni kell a háborút. 

háború, katona
Macron folytatja a háborús őrületet Fotó: AFP / AFP/

4500 ukrán katonát fognak kiképezni, Mirage 2000-5 gépeket küldenek az ukránoknak és franciák fogják kiképezni a pilótákat. Egy úgynevezett "francia brigád" fog szolgálni így Ukrajnában - ők ukránok, csak franciák képezik ki őket. A "francia brigád" kifejezéssel nyilvánvalóan a harmincas évekre, a spanyol polgárháború nemzetközi brigádjaira utalt.

Ukrajna független, mondta Macron, tehát miért is ne lehetne ukrán földön ukránokat kiképezni franciáknak? (Mint közismert, Putyin szóvivője szerint ezzel a francia kiképzők legitim célpontokká válnak.) Megerősítette, hogy lőhetnek orosz célpontokat.

Azt is mondta a francia elnök, hogy Ukrajnát fel kell venni az Európai Unióba.

Az elnök tévéinterjúját nehéz nem világháborús fenyegetésnek értelmezni.

Macron elnök egyébként súlyos belpolitikai válság elé néz, jobboldali ellenzéke, Marine Le Pen pártja vasárnap - még a baloldalhoz közeli közvéleménykutató-intézetek szerint is - 33%-ot fog kapni az EP-választáson, míg Macron pártja 15% körüli eredményre számíthat. Ez történelmi vereség lehet, ugyanis 1979, az első listás EP-választás óta francia kormánypárt sohasem szenvedett ilyen megsemmisítő vereséget.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről