Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Életveszélyes szúnyogok árasztották el az Egyesült Királyságot

Vágólapra másolva!
Egyre gyorsabban terjed az Egyesült Királyságban az ázsiai tigrisszúnyog. A csípése annyira fájdalmas, hogy korábban a csonttöréshez hasonlították. A veszélyes rovarok ezen kívül olyan, emberekre is veszélyes betegségeket terjesztenek, mint például a dengue-láz.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Királyságban egyre gyakrabban fordul elő a tigrisszúnyog, ezért a szakemberek figyelmeztetést adtak ki a dengue-láz miatt. A betegséget ezek a szúnyogok terjesztik. Az első tünetek influenzaszerűek, láz, hányinger és ízületi fájdalom. Később már erősödnek a fájdalmak, a beteg orra elkezdhet vérezni és a hányás is elkezdődik. 

A fájdalmak erősségét korábban a csonttöréshez hasonlították. Egyes esetekben a dengue-láz halálos is lehet. 

A szúnyog az elmúlt években több európai országban is előfordult, mint például Olaszországban, Németországban és Franciaországban és Magyarországon is. 

 

szúnyogirtás
Fotó: Origo

A hatóságok szerint a rovarok már meghonosodtak az ország dél-keleti részén, Londonban is, ezért készenléti tervet dolgoztak ki. A sűrűn lakott városokban gyorsan terjedhet a megbetegedés, mivel a szúnyogok rengeteg embert képesek megcsípni - írja a Daily Star

Egy szakértő arra kéri az embereket, hogy ha az országon belül utaznak, akkor mindig vigyenek magukkal riasztó sprayt a szúnyogok ellen. Ezen felül arra is felhívták a figyelmet, hogy az ott élők igyekezzenek megszüntetni az eső utáni tócsákat a kertjeikben, mert ezekben könnyen és gyorsan tudnak szaporodni a szúnyogok, valamint szereljenek fel szúnyoghálót az ablakokra és az ajtókra. 

Ahogy korábban megírtuk, a szúnyogcsípés nem kellemes, de mindenféle szúnyogriasztó anyaggal sem kellemes bekennünk magunkat. Most megtalálhatták a tökéletes megoldást a védekezésre. Egy szövet, amibe beletörik a szúnyogok fullánkja.

Az áradások után itthon is megkezdték a védekezést. A Dunán levonuló árhullám több, nagy kiterjedésű szúnyog-tenyészőhelyet hagy maga után, ez jelentős szúnyogártalomhoz is vezethet. Ennek megelőzése érdekében a folyó mentén biológiai módszerrel léptek fel a szúnyoglárvák ellen. Először földi biológiai módszerrel irtották a szúnyogokat a természetvédelmi oltalom alatt nem álló ártéri területeken. Ezt követően a növényzettel fedett területen a levegőből permeteztek a lárvákat elpusztító biológiai szert.

Májusban a rengeteg eső után szinte ellepték az országot a szúnyogok. 

Arról is írtunk, hogy a szúnyogok akár ki is halhatnak, miután kiderült, hogy a klímaváltozás miatt gyorsabban öregszenek, és jelentősen legyengül az immunrendszerük.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről