Ha Amerikán múlik, még rengeteg halott lesz

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, orosz-ukrán háború, oroszukránháború, UkránOroszháború, 2024.06.14.
Az orosz-ukrán háború egy mozzanata
Fotó: AFP/Jose Colon
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok több mint másfél milliárd dollárt ajánlott fel Ukrajna számára humanitárius segélyként és az energiaellátás javítására - jelentette be Kamala Harris amerikai alelnök szombaton, amikor találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel a Svájcban rendezett békekonferencián.
Vágólapra másolva!

Az alelnök bejelentése szerint 824 millió dollárt szánnak az ukrán energiainfrastruktúra helyreállítására és egyéb energiaszükségletek kielégítésére. 379 millió dollár humanitárius célokat szolgál, így élelmiszer- és vízellátást, menedékhelyek kialakítását, valamint egészségügyi szolgáltatásokat tartalmaz - olvasható a Fehér Ház bejelentésről szóló közleményében.

Kamala Harris, Joe Biden alelnöke arról is beszámolt, hogy az amerikai kormányzat 300 millió dollárt nyújt Ukrajnának polgári biztonsági célokra, ide értve a bűnüldöző szervek anyagi támogatását. Az amerikai alelnök szavai szerint, miközben az Egyesült Államok szeretne békét elérni, és dolgozik ennek érdekében, elkötelezett Ukrajna újjáépítése iránt is. 

Az Ukrajnának küldött rengeteg pénzzel és fegyverrel viszont a valóságban a hosszú, elhúzódó háborút tartják fent, rengeteg halálos áldozattal.

Kamala Harris amerikai alelnök újabb komoly támogatást jelentett be Ukrajnának.
(Photo by SAUL LOEB / AFP)

Mindemelett a Svájcban szervezett hétvégi, ukrajnai békecsúcs előtt a világ legfejlettebb országai, a G7 országok megállapodtak arról, hogy az orosz befagyasztott vagyonból származó bevételekből egy 50 milliárd dolláros hitelcsomagot nyújtanak Ukrajna számára. A G7 csúcson az is kiderült, hogy a konfliktus 2022-es kezdete óta

325 milliárd dollár értékű orosz vagyont zároltak a szankciókat bevezető országok.

Az 50 milliárd dolláros kölcsönt Ukrajna a nemzetközi piacról venné fel, ám annak kamatait Kijev a befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből tudná fizetni, az előzetes várakozások szerint ez a bevétel évi 3 milliárd dollárt jelent.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről