Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Elnökválasztás Iránban: második fordulót kell tartani

elnök,választás,Irán
Elnökválasztás Iránban, a kép illusztráció!
Fotó: @ndtvfeed/Reuters
Vágólapra másolva!
Maszúd Peszeskján volt egészségügyi miniszter és az ultrakonzervatív Szaíd Dzsalili jutott az iráni elnökválasztás második, július 5-én esedékes második fordulójába.
Vágólapra másolva!

A reformerként ismert Maszúd Peszeskján volt egészségügyi miniszter és az ultrakonzervatív Szaíd Dzsalili egykori nukleáris tárgyaló jutott az iráni elnökválasztás második, július 5-én esedékes második fordulójába

 - közölte szombaton az iráni választási bizottság, amiről az MTI tájékoztatott. Peszeskján a voksok 42,5 százalékát szerezte meg az első fordulóban, Dzsalili pedig a 38,7 százalékát. Mivel a jelöltek egyike sem kapta meg a szavazatok abszolút többségét, így második fordulót kell tartani. 

Kiesett a korábban legesélyesebbnek tartott Mohammed Baker Kalibaf, Teherán egykori polgármestere a voksok 13,8 százalékával, és Musztafa Purmohammadi volt belügyminiszter, aki a szavazatok kevesebb mint egy százalékát kapta.

Mint írták, az 1979-es iszlám forradalom óta tartott 14 iráni elnökválasztás közül eddig csak egy esetében, 2005-ben volt szükség második fordulóra. A pénteki választáson a részvétel 39,9 százalékkal a legalacsonyabb volt 1979 óta.

elnök,választás,Irán
Elnökválasztás Iránban, a kép illusztráció!
Fotó: @ndtvfeed/Reuters

Szisztán-Beludzsisztán tartományban fegyveresek támadtak meg egy szavazóurnákat szállító járművet, megölve két biztonsági embert.

- tájékoztatott az iráni sajtó. A térségben több terrorcselekmény is történt az utóbbi időben, a mostani támadást azonban egyelőre senki sem vállalta magára. A régióban a Dzsais al-Adl szunnita iszlamista csoport aktív, amely, ahogy a tagjaik fogalmaznak, a térség függetlenségéért küzd. Iránban 2025-ben tartottak volna elnökválasztást. 

Az előrehozott választást Ebrahim Raiszi halála miatt tartják, az elnök május 19-én helikopter balesetben veszítette életét.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről