12 hajót és 45 embert kellett kimenteni a Comói-tóból - videó

Vágólapra másolva!
Viharos időjárás pusztított a Comói-tónál két napja, 12 hajót és 45 embert kellett kimenteni a vízből a méteres hullámok miatt. A tűzoltóságot és a parti őrséget is bevetették.
Vágólapra másolva!

A parti őrség már a délután folyamán figyelmeztette a hajósokat, hogy tegyék meg a megfelelő óvintézkedéseket, mielőtt vízre szállnak.

A viharos időjárás június 22-én 50 km/óra feletti széllökéseket és erős hullámokat generált. 

Összesen 12 hajót és 45 embert kellett kimenteni. A hajók meghibásodtak, illetve fennállt a veszélye, hogy sziklaszirteknek ütköznek. 

Harminchat embert a parti őrség két haditengerészeti egysége, míg a többi kilencet a tűzoltóság mentette ki a vízből és a hajókról. 

A műveleteket a Salòi Parti Őrség műveleti központja koordinálta, amely június 15-e óta látja el ezt a feladatot, és amely azt tanácsolta a hajósoknak, hogy mielőtt elindulnak, ellenőrizzék a hajókon a biztonsági felszerelést - írta az ilfattoquotidiano.

A statisztikák szerint 20 év alatt 200 hajó pusztulását okozták a hullámok a világ tengerein. Az óriáshullámok váratlanul keletkeznek, gyakran a széllel ellentétes irányban haladnak, és jellemzően az előttük illetve utánuk érkező hullámok magasságának kétszeresét érik el.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy egy sétahajó mintegy száz utasa sérült meg a Spanyolországban tomboló viharban. Öt vendéget kellett súlyosabb sérülésekkel ellátni a Spirit of Discovery nevű hajó orvosi részlegén. 

Képünk illusztráció!
Fotó: AFP / LOIC VENANCE

A lengyel Fryderyk Chopin vitorlás 2010 októbrében vágott neki a tengernek 36 diákkal fedélzetén, hogy négy hónapig járja a varázslatos szépségű karibi térségét. A felejthetetlen tengeri túraként indult nagy kaland azonban életveszélyes rémálomba fordult az Atlanti-óceán viharosan háborgó vizein: 36 gyerek küzdött az életéért a viharban.

Pánik tört ki egy vihar által megtépett, földközi-tengeri óceánjárón is. Rommá tört egy 3300 embert szállító luxus-óceánjáró berendezésének jelentős része a Földközi-tengeren, miután a hajó olyan erős szélviharba került, hogy töbször meredeken megbillent. A hajó belsejében elszabadult bútorok hatalmas károkat okoztak, a fedélzeten pedig 30 utas megsérült. Az Egyiptomba tartó óceánjáró az útját megszakítva Máltán keresett menedéket.

Óriási vihar csapott le 2018-ban itthon is a Kékszalag mezőnyére.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről