Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Vihar csapott le a mallorcai repülőtérre, a víz elárasztotta a kifutópályákat - videó

Vágólapra másolva!
Vihar csapott le a mallorcai repülőtérre. A fővárosi Palma repülőterén lévő meteorológiai állomáson eleinte óránként 5 cm csapadékot mértek, de egy órán belül ez elérte a 9 cm-es csúcsot is. A járatok nem tudtak fel- és leszállni, mert a kifutópályákat elöntötte a víz.
Vágólapra másolva!

A járatok nem tudtak fel- és leszállni a mallorcai nemzetközi repülőtéren, mert a kifutópályákat elöntötte a víz. Az X-en közzétett videók szerint a komplexum üzleteinek mennyezetéről is ömlött a víz, és az ablakokon keresztül is szivárgott.

A terminál teljes belső területén bokáig állt a víz.
A terminál teljes belső területén bokáig állt a víz.
Fotó: @Vrom14286662 / X

Szemtanúk szerint káosz volt, az utasok a tetőn keresztül beömlő eső elől menekültek.

Az Aena, a Palma de Mallorca-i repülőtér üzemeltetője megerősítette, hogy a létesítmény egyes bejáratainál és a terminálépületben árvíz volt.

A Palma de Mallorca repülőtér működését ideiglenesen megbénította a vihar, a biztonságos működés lehetetlenné vált.

A repülőtér - Spanyolország harmadik legnagyobb repülőtere - aktiválta vészhelyzeti tervét, és a Mallorcára tartó járatokat ideiglenesen alternatív repülőterekre irányították át.

árvíz mallorca
A kifutópályákat elárasztotta a víz.
Fotó: @controladores / X

Amint az eső elállt, elkezdték a károk felmérését, a takarítást és újra felszállhattak a gépek.

Az első fel- és leszállások már megkezdődtek, és várhatóan az átirányított járatok a délután folyamán landolnak a palmai repülőtéren. Az Aena azt javasolta az utasoknak, hogy mielőtt a repülőtérre utaznának, konzultáljanak a légitársaságukkal - írta a Sky.

Mallorca a turisták által közkedvelt úti cél, tavaly több mint 31 millió utas használta a repülőteret. A helyi lakosok számos alkalommal fejezték ki nemtetszésüket a hozzájuk látogatókkal kapcsolatban.

Új rendeleteket szeretnének bevezetni a tengerjáró hajókra vonatkozóan az adózás, a környezetvédelem és a kevésbé szennyező üzemanyagok használata tekintetében Mallorcán. Túl sok turista utazik a szigetre, ezért korlátoznák a számukat. Megelégelték a helyiek a féktelen bulikat is, ezért óriási büntetést kaphatnak március óta, akik nem tartják be az új szabályokat.

Elegük lett a turistákból, ezért kreatív megoldással próbálták őket távol tartani a strandoktól tavaly.

Mallorcát, amely általában meleg időjárásáról és a napsütéses strandjairól ismert, tavaly márciusban hó és hideg sújtotta, és a hőmérséklet akár -2 °C-ra is süllyedt. A sziget északi oldalán a nagy hullámok miatt vörös riasztás volt érvényben, a spanyol hatóságok 8 méteres hullámokra figyelmeztettek.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről