Látványos videó, így pusztított el mindent a lávafolyam, ami az útjába került Izlandon

Vágólapra másolva!
Májusban a láva mintegy 50 méteres magasságba lövellt az izlandi Grindavík közelében. A települést májusban, márciusban, illetve novemberben is kiürítették vulkánkitörések miatt.
Vágólapra másolva!
New volcanic eruption close to geothermal plant and Blue Lagoon in Iceland
A tűzforró láva már harmadik alkalommal ömlött az utakra Fotó: Anadolu via AFP / Anadolu via AFP/2024 Anadolu

Ahogy az Origo is beszámolt róla, legutóbb május végén tört ki a vulkán Izlandon és óriási lávaoszlop robbant az égbe. A földről és a levegőből készült videókon látható, ahogy sűrű lávafolyam borítja be a Grindavík városba vezető utat. 

New volcanic eruption close to geothermal plant and Blue Lagoon in Iceland
Már harmadik alkalommal terítette be láva a Grindavíkba vezető utat Fotó: Anadolu via AFP / Anadolu via AFP/2024 Anadolu

Az Izlandi Meteorológiai Hivatal (IMO) közölte, hogy a 2023 végén kezdődött kitöréssorozat óta ez volt a harmadik alkalom, hogy láva ömlött az útra és már harmadik alkalommal evakuálták Grindavík lakosságát.

Volcano erupts again in Iceland
A május végi vulkánkitörés miatt Grindavíkot evakuálni kellett Fotó: Anadolu via AFP / Anadolu via AFP/2024 Anadolu

Az IMO szerint a láva továbbra is északnyugati irányban áramlik tovább. A hivatal arra is figyelmeztetett, hogy a vulkántól délkeletre még mindig gyűlik a láva, és a következő napokban több területre is betörhet. A területen védőfalakat építenek, hogy akadályozzák a lávafolyam útját - írja a Fox.

Ahogy az Origo is beszámolt róla, ritka egybeesés: izzó láva és ragyogó sarki fény világította meg az éjszakát Izlandon - videó. Márciusban pedig közel egy hétig zajlott vulkánkitörés az izlandi Reykjanes-félszigeten, ami miatt szükségállapotot rendeltek el - fotók. Május közepén kitört egy vulkán Indonéziában is és öt kilométer magas hamuoszlop keletkezett.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről