Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Zelenszkij könyörtelen bosszúját végignézték egy bevásárlóközpontban

Zelenszkij
Fotó: Ukrainian Army / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP
Vágólapra másolva!
Jevhenii Shulhat ukrán oknyomozó újságíró éppen az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) korrupciós ügyeiről tervezett publikálni egy cikket, amikor egy bevásárlóközpontban egyenruhás katonák léptek hozzá, és megpróbáltak átadni neki egy behívót - írta meg a Pesti Srácok.
Vágólapra másolva!

A Pesti Srácok úgy látja,

a politikai ellenfelek ellehetetlenítésére, illetve a kritikus hangok elnémítására használja a behívókat az ukrán vezetés.

A lap idézte a Politico cikkét, amelyben azt írták, hogy már többekkel előfordult, hogy a kabinet, vagy valamely állami szerv kritizálását követően váratlanul behívót kaptak a hadseregbe.
Jevhenii Shulhat ukrán oknyomozó újságíró éppen az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) korrupciós ügyeiről tervezett publikálni egy cikket, amikor egy bevásárlóközpontban egyenruhás katonák léptek hozzá, és megpróbáltak átadni neki egy behívót.

Ezt megfélemlítésnek és újságírói tevékenységem akadályozásának tekintem

– mondta. Shulhat nem volt hajlandó elfogadni a felszólítást, helyette feljelentést tett.

A Politico szerint nem ő volt az egyetlen, hanem más újságírók és a kormánykritikus ügyekkel foglalkozó civil szervezetek tagjai szintén arra figyelmeztetnek, hogy a közigazgatás (vagy magas rangú tisztviselők) arra használják fel a sorozást, hogy elhallgattassák a velük kritikus szereplőket.

Márciusban Olexandr Salizsenko, a politikai korrupciót leleplező Chesno főszerkesztője kénytelen volt egy katonai bizottsághoz utazni, hogy megmagyarázza, miért nem jelentkezett katonai szolgálatra. Az ok egyébként egyszerű, negyedik stádiumos rákja van.

Márciusig nem volt problémám a sorozással. Megpróbáltam szerződést kötni a hadsereggel, de egészségi állapotom miatt elutasították. Támogatom a hadsereget és a mozgósítást. Így számomra fájdalmas volt olvasni az online zaklató kampányt, amely sorozást elkerülőnek titulált

– mondta a lapnak Salizsenko.
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről