Radioaktív sugárzás miatt bezárnak egy angol börtönt

Vágólapra másolva!
Ideiglenesen bezár a Princetownban található HM Prison Dartmoor férfibörtön, miután a cellákban radioaktív gázt érzékeltek.
Vágólapra másolva!

Ideiglenesen bezárják az Angliában található HM Prison Dartmoor férfibörtönt, a rabokat pedig elköltöztetik, miután radioaktív gáz szivárgott a cellákba - számolt be róla a Sky News.

Az elkövetkezendő két héten körülbelül 175 rabot evakuálnak az épületből a magas radonszint miatt.

Az Igazságügyi Minisztérium úgy véli, elegendő kapacitás áll problémás börtönrendszerben.

Börtöneink nehéz helyzetben vannak. 

- mondta a minisztérium szóvivője. 

Ez a legutóbbi példa is jól mutatja. Ezért is szorgalmazzuk, hogy új büntetés-végrehajtási intézetek épüljenek, amivel megvédjük a lakosságot a veszélyes bűnözőktől

- tette hozzá. A parlament a nyilatkozattal egy napon egy új rendeletet hozott, melynek értelmében

a fogvatartottak nem a rájuk kiszabott büntetés felénél, de annak már 40 százalékánál is szabadulhatnak. 

A változás nem vonatkozik a szexuális bűncselekmények, terrorizmus, családon belüli bántalmazás vagy egyes erőszakos bűncselekmények miatt elítéltekre. A HMP Dartmoor a 19. század elején épült, a napóleoni háborúk idején francia foglyokat tartottak az épületben.

Az intézet bezárását 2023-ra tervezték, de a döntést megváltoztatták a rabok számának megnövekedése miatt. 

Hétfő délután arról számoltunk be, hogy megszökött a dévai börtön egyik fogvatartottja a büntetés-végrehajtási intézményhez közeli külső munkapontról. Nemrég megszökött egy rab a martonvásári börtönből is, pedig csak 50 napos börtönbüntetést kellett volna letöltenie. A szökött rabot néhány órán belül elfogták és elszámoltatása folyamatban van.

Ahogy az Origo is megírta, hamarabb engedték ki a börtönből az áramot lopó bűnözőt, Lagzi Lajcsit, elmondjuk miért! Korábban arról is írtunk, hogy filmbeillő szökés volt Pakisztánban, ahol legkevesebb 18 rab megszökött egy börtönből, miután egy pisztollyal sikerült lefegyverezniük az őröket. Pakisztánban menekülnek az elítéltek a börtönből, mivel több száz elítélten hajtották végre a halálos ítéletet az óta, hogy 2014 végén feloldották az erre vonatkozó moratóriumot. Már az első évben felakasztottak kilenc fegyencet, köztük négy testvért. 

Márciusban arról is írtunk, hogy Pakisztánban a bíróság halálra ítélt két diáklányt is, egy társnőjükre pedig életfogytiglani börtönbüntetést szabott ki, amiért két éve megölték egy tanárnőjüket, akit istenkáromlással gyanúsítottak.

 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!