Újabb Boeing-baleset: egy gép elvesztette a kerekét felszállás közben - videó

Vágólapra másolva!
A United Airlines egyik Boeing gépe hétfőn felszállás közben elvesztette a fő futómű kerekét, de később biztonságosan leszállt Denverben. Ez a legújabb drámai meghibásodás a Boeingnél.
Vágólapra másolva!

A légitársaság közleményében azt írta, hogy az 1001-es járat fedélzetén nem történt sérülés. 

A kereket Los Angelesben megtaláltuk, és vizsgáljuk, mi okozta a gép meghibásodását 

- áll a közleményben. 

A gépen 174 utas és 7 fős személyzet tartózkodott. Ez a legújabb drámai meghibásodás a Boeingnél - írta az AP.

Egyre több gond a gépekkel

Ahogy arról az Origo is számos cikkben beszámolt, ehhez a géptípushoz köthető az elmúlt évek számos súlyos katasztrófája.

A Boeing repülőgépeinél felmerült gondokra különösen nagy figyelem irányul azóta, hogy idén januárban az egyik MAX típusú gépnek repülés közben kiszakadt az oldalpanelja. Azóta kiderült: az egykor mintaadónak tekintett vállalat súlyos, a gyártás minőségét érintő problémákkal küzd, melyek hatással lehetnek a repülésbiztonságra.

A katasztrófák után az egész világon felfüggesztették az érintett géptípus használatát. Később bebizonyosodott, hogy a Boeing felelős az átesésgátló rendszernél kimutatott hibáért. Ráadásul néhány évvel a történtek után újabb hibákat tártak fel a vállalatnál, melyek súlyos repülésbiztonsági kockázatokat rejtenek. 

Boeing.
Fotó: AFP / Patrick T. Fallon / AFP

Gyanakvásra ad okot az is, hogy kiderült: az elmúlt években, évtizedekben több munkatárs jelezte feletteseinek a gyártásnál tapasztalható gondokat, ám úgy tűnik, ezeket a jelzéseket ignorálták. 

Az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatala (FAA) közlése szerint át kell vizsgálni a Boeing 737 MAX repülőgépek oldalkormányait mozgató mechanikát. Az FAA szerint a 777-es típus szárnyán lévő üzemanyagtartály szellőzőnyílásához rögzített fémlemez földelés nélkül került felszerelésre, ez azt jelenti, hogy a statikus elektromosság felhalmozódhat, és tüzet vagy robbanást okozhat a repülőgép üzemanyagtartályaiban.

Egy egyelőre meg nem nevezett műszaki probléma miatt felszállás után nem sokkal visszafordult Amszterdamba egy Rio de Janeiróba tartó Boeing 777-es repülőgép júniusban is.

Májusban pedig egy Szingapúrba tartó Boeing 777-300ER típusú gép extrém turbulenciába került, 211 utassal a fedélzeten. Többen az utasok közül súlyos sérüléseket szenvedtek, egy utas pedig meghalt az incidens következtében.

Boeing 737 plant in Renton sets out to close quality gaps
A repülőgépeket szigorú átvizsgálásoknak vetik alá.
Fotó: AFP / Jennifer Buchanan / POOL / AFP

Márciusban kiszakadt egy Boeing oldala, kilenc utas azonnal kirepült és szörnyethalt.

Januárban kigyulladt az Atlas Air Boeing 747-8-as repülőgépe Miami repülőterén közvetlenül a felszállás után. Lángok csaptak fel a gépből, ezért a pilóta kényszerleszállást hajtott végre.

Októberben a Tennessee állambeli Chattanoogában egy FedEx Boeing 757-es repülőgép futóműhiba miatt kényszerleszállást hajtott végre, majd kicsúszott a kifutópálya végéről.

Anchorage Ted Stevens International Airport in Alaska
Képünk illusztráció!
Fotó: Anadolu via AFP / Anadolu via AFP/2024 Anadolu

Ahogy az Origo is beszámolt róla, több ezer milliárd forintra perelhetik a Boeinget két halálos repülőgépbaleset miatt az áldozatok családjai. 

2018 októberében a Lion Air légitársaság egyik Boeing 737 MAX típusú gépe a Jáva-tengerbe csapódott, a fedélzeten tartózkodó mind a 189 utas meghalt. Majd 2019 márciusában az Ethiopian Airlines ugyanilyen típusú gépe Addis Ababából való indulása után zuhant le, a katasztrófában 157-en haltak meg.

Az amerikai szövetségi ügyészek a héten a Boeingnek azt a választási lehetőséget adták, hogy a cég bűnösnek vallja magát és a büntetés részeként pénzbírságot fizet, vagy bíróság elé áll összeesküvés bűntette miatt. A cég vádalkut kötött.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről