Megszólalt a merénylő édesapja: ezt mondta a fiáról

Vágólapra másolva!
Újabb részletek derültek ki a Donald Trump elleni támadást végrehajtó 20 éves elkövetőről. Először szólalt meg az ügyben a fiatal férfi édesapja.
Vágólapra másolva!

A Donald Trump elleni merényletet elkövető Thomas Matthew Crooks a pennsylvaniai Bethel Parkban, Pittsburgh egyik külvárosában élt. Az amerikai elnökjelöltre egy kampányeseményen tüzet nyitó 20 éves férfi nem messze lakott a végzetes szombati kampányesemény helyszínétől, ahol támadásában egy résztvevő meghalt, ketten pedig súlyosan megsebesültek.

Az FBI egyik illetékese szombat éjjel azt mondta: egyelőre vizsgálják, hogy pontosan miért nyitott tüzet a merénylő a korábbi elnökre. 

A helyszínen megölt Crooks családjából egyelőre egyedül az édesapja nyilatkozott a sajtónak: egy hírtelevíziónak azt mondta, hogy egyelőre próbálja felfogni, hogy 

mi a fene történik,

de a fiáról addig nem akar mondani semmit, amíg nem beszélt a hatóságokkal.

A Daily Mailnek sikerült kapcsolatba lépnie Crooks nagybátyjával. A rokon azt mondta, évek óta nem látta sem a támadást elkövető fiatalembert, sem szüleit. Lényegében idegenek voltak számára, és nem tekintette őket családja részének - derül ki Mark Crooks szavaiból. A férfi azt is mondta: a merénylő és családja nagyon zárkózott életet élt. Ezt egyébként az egyik, névtelenül nyilatkozó szomszédjuk is megerősítette, hozzátéve, hogy nem sokat lehetett tudni róluk.

Miként az Origo azt már megírta, Crooks 2022-ben érettségizett a Bethel Park-i középiskolában. Ő volt az egyike annak a közel két tucat diáknak az iskolából, akik 500 dolláros jutalmat kaptak a Nemzeti Matematikai és Tudományos Szervezettől. 

Az alábbi fotó 2022-ben készült a mostani támadóról:

image

Crooks politikai hovatartozása nem teljesen egyértelmű.

A nyilvánosan elérhető adatok szerint regisztrált republikánus párti szavazó volt Pennsylvaniában, de 2021-ben, Joe Biden beiktatásának napján 15 dollárt adományozott egy baloldali kampányszervezetnek.

A pennsylvaniai nyilvántartás szerint korábban nem indult ellene eljárás semmilyen bűnügyben, tehát nem büntetett előéletű.

A hatóságok számára ezért most az jelenti az egyik legnagyobb, megoldandó feladatot a merénylet kapcsán, hogy megállapítsák Crooks motivációját. 

Crooksnál nem voltak iratok; a többi között a DNS-e alapján azonosították. A helyszínen egy gépkarabélyt foglaltak le a hatóságok. A hatóságok szerint a lőfegyvert az apja vette több mint fél évvel korábban. 

A helyszínen készült felvételek és műholdképek alapján a merénylő egészen közel tudott jutni a színpadhoz, ahol Donald Trump szombaton beszélt. A közösségi médiában megjelent felvételeken egy szürke terepszínű ruhát viselő, mozdulatlanul fekvő alak látható egy épület tetején, amelyet kevesebb mint 150 méter választott el a pulpitustól, ahol Trump állt.

A Donald Trump elleni merényletről itt olvashat bővebben

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről