Ételmérgezés miatt kórházba került 47 magyar turista Romániában

Vágólapra másolva!
Kórházba került egy egész busznyi turista hétfőn, miután ettek egy panzióban Herkulesfürdőn. Még a szabadnapos orvosokat is behívták a kórházba, hogy mindenkit el tudjanak látni.
Vágólapra másolva!

Ételmérgezés tünetei miatt az orsovai kórházba szállítottak egy magyar csoportot, az idegenvezetőjüket és két sofőrt hétfőn. A turisták Herkulesfürdőn szálltak meg, ott is ettek, ezután lettek rosszul - írja a maszol.ro

Hétfő reggel 12 embert szállítottak az orsovai városi kórházba - gyomorfájásra, hasmenésre és hányingerre panaszkodtak.

Déltájban megérkezett a turistabusszal a magyarországi csoport többi tagja is, hasonló, ételmérgezési tünetekkel. Egyelőre még nem tudni, hogy mi okozta a rosszulléteket, vizsgálják az esetet. Adrian Cican, a kórház vezetője elmondta, hogy 

beindult a vörös akcióterv, még a szabadnapos orvosokat is berendelték, hogy mindenkit el tudjanak látni. 

Az egészségügyi szakemberek szalmonellafertőzésre gyanakodtak, amelyet a panzióban elfogyasztott vasárnap esti vacsora vagy hétfői reggeli okozhatott. 

A magyarországi turisták közül négynél jelentkeztek súlyosabb tünetek, 

végül azonban egyikük sem szorul tartós kórházi kezelésre. Időközben kiengedtek mindenkit az intézményből, újból a panzióban vannak. A Krassó-Szörény megyei tisztiorvosi szolgálat vizsgálatot indított az ügyben,

Nem ez az első eset

Nemrég arról írtunk, hogy meghalt Romániában egy négyéves kislány és a nagymamája, miután állítólag egy falu boltjában vásárolt fagyasztott makrélából ettek. Először a kislány lett rosszul, majd néhány órával később a nagymama is.

Angliában egy börtönből három rabot és három alkalmazottat szállítottak kórházba, miután rosszul lettek a nagycsütörtöki istentisztelet után kapott ételtől. Zanzibár szigetén nyolc gyerek és egy nő meghalt, miután tengeri teknősök húsát fogyasztották.

Arról is írtunk, hogy a csirke sütése vagy főzése előtt sokan automatikusan megmossák a nyers húst, azt gondolva, hogy ezzel eltávolítják a kórokozókat. Ez viszont szakértők szerint egy hatalmas tévedés, és tulajdonképpen többet ártunk vele, mint használunk.

A nyers csirkehús felülete nem steril, Campylobacter és Salmonella baktériumok telepedhetnek meg rajta, amelyek az ételmérgezés fő okozói. 

A baromfik nem mutatják a Campylobacter fertőzés tüneteit, ezért valójában lehetetlen megmondani, melyik állat hordozza a kórokozót. A baktérium a szalmonella kórokozójával együtt a csirkék szerveiben található, például a belekben, de amikor ezeket az állatokat levágják, a baktérium szétterjedhet a húsban.

Ennek ellenére az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ szerint a csirkét sem a főzés, sem a sütés előtt nem szabad megmosni!

Vasvári Vivien is ételmérgezést kapott a horvátországi nyaralásán áprilisban, emiatt az ágyból sem tudott kikelni – derült ki egy Instagram-sztorijából. Az influenszer ráadásul rosszulléte előtt egy híres szállodalánc étterméből posztolt – több követője szerint ott kaphatott ételmérgezést.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának egykori élelmiszerbiztonsági szakértője szerint a hétfő a legrosszabb nap arra, hogy étteremben egyenek az emberek halat, van bármilyen olyan ételt, amelyben akár kis mennyiségben is van hal.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről