Spanyolország
ÉLŐ
Németország

Fegyveres terroristák mészároltak le több tucat embert Maliban

Vágólapra másolva!
Ismeretlen fegyveresek mintegy negyven embert öltek meg a lázadás dúlta Mali középső részén fekvő Djiguibombo falu elleni támadásban - közölték helyi tisztviselők kedden.
Vágólapra másolva!

A támadás az ország Mopti nevű régiójában történt, ahol több mint egy évtizede aktívak az al-Kaida és az Iszlám Állam terrorszervezethez kötődő dzsihadista csoportok.

Fegyveresek vették körül a falut és lőttek az emberekre

 - mondta az egyik környező település polgármestere. A halálos áldozatok pontos számát nem tudták elmondani, de két helyi tisztviselő szerint körülbelül 40 ember halt meg.

Mészárlás volt, körülvették a falut, ahol éppen egy esküvőt tartottak. Pánik tört ki, néhány embernek sikerült elmenekülnie, de sokakat megöltek, a legtöbbjük férfi volt

 - mondta egy helyi tisztviselő. A rendőrség nem azonosította a támadókat, és egyelőre egyetlen csoport sem jelentkezett a támadás elkövetőjeként. Az országban zajló fegyveres konfliktus okozta bizonytalanság hozzájárult ahhoz, hogy 2020 óta két puccsot hajtottak végre Maliban. A konfliktusok ezrek életét követelték, és milliókat kényszerítettek otthonaik elhagyására. 

Ahogy az Origo is beszámolt róla, május végén hasonló terrortámadás történt Maliban, akkor munkába tartó embereket gyilkoltak meg fegyveresek. Eközben a nemrégiben kiadott jelentések szerint Maliban egyre mélyül a válság, melynek kettős természetére több elemzés figyelmeztetett. Maliban egyébként jelentős, kitermelésre váró aranytartalék van, ami fontos szerephez juthat az ország gazdasági felvirágoztatásában. Azonban az aranykitermelés körül is számos illegális tevékenységet találni, a csempészettől a munkaerő kizsákmányolásáig.

Tavaly arról írtunk, hogy több tucat civilt mészároltak le fegyveresek Burkina Fasóban, ami 2015 óta az al-Kaida és az Iszlám Állam terrorszervezetekhez köthető dzsihadista csoportoknak tulajdonított erőszakspirálba került.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről