Ferenc pápa: Az olimpiai játékok a békét, nem a háborút hirdetik

Vágólapra másolva!
Az olimpiai játékok természetüknél fogva a békéről, nem a háborúról szólnak - írta Ferenc pápa Laurent Ulrich párizsi érseknek címzett és pénteken közzétett levelében.
Vágólapra másolva!

A pápa levelében tűzszünetet kezdeményezett a július 26. és augusztus 11. közötti sportesemény idejére. Ezenkívül reményét fejezte ki, hogy a párizsi olimpia alkalmat ad a világ minden részéből érkezők számára "egymás kölcsönös felfedezésére és elismerésére az előítéletek megdöntésével, a megbecsülés előmozdításával ott, ahol lenézés és bizalmatlanság van; a barátság erősítésével ott, ahol gyűlölet van".   

Az olimpiai játékok természetüknél fogva a békéről szólnak, nem a háborúról

- írta a francia egyház vezetőjének Ferenc pápa.
Emlékeztetett, hogy az ókorban elrendelték a háborúk leállítását az olimpiai játékok idejére, és a modern korban is igyekeznek újraéleszteni ezt a hagyományt - írja a Vatican News.

"A mostani nehéz időkben, amikor a világban a béke komoly veszélyben van, nagyon remélem, hogy mindenki tiszteletben tartja ezt a tűzszünetet a háborúk megoldása és a harmónia helyreállítása reményében" - tette hozzá a pápa.
Az egyházfő Isten irgalmát kérte, valamint a békén munkálkodók számára áldást szorgalmazott.   

Az olimpiai játékok, ha valóban játékok, kiváló helyszínt adnak az akár egymással ellenséges népek találkozására

- tette hozzá a pápa, és arra emlékeztetett, hogy az olimpiai öt karika is a testvériséget jelképezi.

A pápa áldását küldte a sportolókra, a nézőkre és Párizs hívőire is, és elismerését fejezte ki, hogy a játékok nézőtereire kedvezményes bejutást biztosítanak a hátrányos helyzetűeknek. 

Az egyházfő vélekedése szerint olimpia lehetőséget képvisel a francia nép számára a testvéri összetartozás bizonyítására. Ezenkívül a különbségek és ellentétek leküzdésére, a nemzeti egység erősítésére. Megjegyezte, a sport nemzetközi nyelve túllép a határokon, nyelveken, fajokon, nemzeteken, vallásokon.

Amint azt az Origo megírta, korábban Ferenc pápa az Eb előtt a horvát fociválogatottat is megáldotta.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!