Többen meghaltak Romániában a hőség miatt

Vágólapra másolva!
Többen meghaltak, sokan eszméletlen állapotban kerültek kórházba Romániában, miután hőgutát kaptak az ötödik napja tartó rendkívüli hőség következtében.
Vágólapra másolva!

A jászvásári (Iasi) rohammentő szolgálat vezetője szerdán közölte: az éjszaka folyamán egy 32 éves fiatalember halt meg hőgutában, miután kedden a napon dolgozott.

 A mentő Prigoreni községből 43,3 fokos lázzal, eszméletlen állapotban vitte be a megyei kórházba, de nem tudták már megmenteni az életét. 

Egy másik, 74 éves férfit, aki kedden szintén a szabadban dolgozott, kómában vitt be a mentő, miután Letcaniban összeesett a saját lakásában.

hőség
Köztéri szökőkút vízpermetével hűsíti magát egy férfi Bukarestben. A román hatóságok a következő hétre a legmagasabb szintű hőségriadót rendelték el az ország nagy részén
Fotó: MTI/AP/Vadim Ghirda

A bukaresti Bagdasar-Arseni kórház egyik kardiológus főorvosa a Digi24 hírtelevíziónak szerdán arról számolt be, hogy nekik is volt egy hasonló esetük: egy 50-es éveiben járó, az utcán elájult férfit kedden vitt be a mentő 43,3 fokos lázzal, és nem tudták már megmenteni az életét.

Hétfőn egy 45 éves Botosani megyei férfit találtak eszméletlenül egy parkban: a kiérkező mentők azonban csak a halál időpontját tudták megállapítani, amelyet a kiszáradás okozta hőgutának tulajdonítottak.

A B1 hírtelevízió jelentése szerint ugyancsak a hőguta okozhatta annak az 56 éves suceavai nőnek a halálát, akit hétfőn talált meg a lánya házuk udvarán.

Az Agerpres hírügynökség azt írta: a jászvásári megyei kórházba kedden három 80 év feletti idős embert vitt be a mentő, akiket eszméletlen állapotban találtak túlhevült lakásukban.

Az Antena3 hírtelevízió tudósítása szerint Temesváron is meghalt kedden egy 50 éves férfi, akihez a járókelők hívták ki a mentőt, miután elájult az utcán.

A férfit újraélesztették és 43 fokos lázzal vitték be a sürgősségre, de a második szívleállás után már nem sikerült megmenteni az életét. Egy másik mentőegységet egy 56 éves villamosvezetőhöz riasztottak Temesváron. A vezetőfülkéből kórházba került férfinak 42,5 fokos láza volt és félrebeszélt, amikor kiérkeztek hozzá a mentők.

Romániában szombat óta harmadfokú (vörös) hőségriasztás van érvényben az ország megyéinek túlnyomó többségében, ahol a csúcshőmérséklet ötödik napja rendre meghaladja a 40 fokot. 

Szerdán a 41 megye közül az északi országrész 11 megyéjére már csak másodfokú (narancssárga) hőségriasztást adott ki a meteorológiai intézet.

A kánikula az előrejelzés szerint csütörtöktől a déli (havasalföldi és dobrudzsai) országrészre korlátozódik, a Kárpátok téréségére pedig felhőszakadással, jégesővel és óránként 55-70 kilométeres sebességű széllökésekkel érkező zivatarokra számítva adott ki elsőfokú (sárga) figyelmeztetést a román meteorológiai szolgálat.

A héten arról is beszámoltunk, hogy a hőség miatt naponta csúcsot dönt a villamos energia ára Romániában. 

hőség
Gyógyszertár utcai hőmérőjét fényképezi egy férfi Róma belvárosában. 43 Celsius-fokot mértek az olasz fővárosban. 
Fotó: MTI/AP/LaPresse/Cecilia Fabiano

Magyarországon is folytatódik a kibírhatatlan kánikula. Afrikai hőség tombol Olaszországban is. 43 Celsius-fokot mértek az olasz fővárosban. 

Negyven fok feletti hőmérsékletet mérnek Szicília és Szardínia szigetén. Las Vegasban még ennél is rosszabb a helyzet, ugyanis közel 50 fokos hőség tombol az államokbeli városban. Akkora a hőség a Halál Völgyében, hogy a mentőhelikopterek sem tudnak felszállni.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről