Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Hírhedt drogkereskedőt adott ki Mexikó az Egyesült Államoknak

Vágólapra másolva!
A mexikói kormány átadta az amerikai igazságszolgáltatásnak Sergio Miguel Vega Mendozát, a hatalmas Sinaloa kartell állítólagos pénzügyi irányítóját, akit kábítószer-kereskedelemmel vádolnak – jelentette vasárnap a mexikói főügyész.
Vágólapra másolva!

Sergio Miguel Vega Mendozát tavaly nyáron tartóztatták le Mexikóvárosban, egy kolumbiai szövetségi bíróság körözése alapján - számolt be közleményében az igazságügyi tárca - írja Barron's.

A tájékoztatás szerint 

Mendoza egy bűnszervezet magas rangú tagjaként az Egyesült Államokban való terjesztésre szánt nagy mennyiségű kábítószer szállításának koordinálásáért és felügyeletéért volt felelős.

A La Nacion szerint a férfi közel állt Ivan Archivaldo Guzman Salazarhoz, a Sinaloa-kartell vezetőjének, Joaquin "El Chapo" Guzmannak a legidősebb fiához, aki jelenleg életfogytiglani börtönbüntetését tölti az Egyesült Államokban. 

Azt követően, hogy El Chapót 2016-ban kiadták az Egyesült Államoknak, fiai vették át a kartell irányítását. Egyiküket, Ovidio Guzmant 2023 szeptemberében adták át az amerikai hatóságoknak.

Merrick Garland amerikai főügyész közölte, hogy 

a többi testvér - Joaquin, Ivan Archivaldo és Jesus Alfredo Guzman - elfogását és átadását kéri, akiket szövetségi kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos bűncselekményekkel vádolnak.


Az Egyesült Államok kábítószer-ellenes ügynöksége (DEA) komoly erőket vetett be a Sinaloa-kartell ellen, amelyet a fő bűnösnek tart az Egyesült Államokban évente több tízezer ember halálát okozó ópiát, a fentanil kereskedelmében.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről