Nukleáris fegyvert hordozó orosz repülőgépet akartak eltéríteni

International Military-Technical Forum "Army 2022" in Moscow
Tupolev Tu-95MS bombázó repülőgép.
Fotó: Anadolu via AFP
Vágólapra másolva!
Az ukrán fegyveres erők és a NATO megpróbált eltéríteni egy nukleáris fegyvert hordozó orosz bombázót. Az ukrán hírszerzés ezúttal egy orosz katonai pilótát próbált beszervezni. Három millió dollárt (1,1 milliárd forintot) és olasz állampolgárságot ígértek neki. Azt kérték cserébe, hogy repülje át a határt, és szálljon le a géppel Ukrajnában.
Vágólapra másolva!

Az FSZB arról számolt be, hogy az ukrán különleges szolgálatok újabb kísérletét fojtották el egy Tu-22M3 nagy hatótávolságú stratégiai bombázó eltérítésére. Az ukrán hírszerzés ezúttal egy orosz katonai pilótát próbált beszervezni. Három millió dollárt (1,1 milliárd forintot) és olasz állampolgárságot ígértek neki. 

Azt kérték cserébe, hogy repülje át a határt, és szálljon le a géppel Ukrajnában.

Russian Su-34 Bombers target Ukrainian fortifications and troops in Avdeevka Area
SZU-34-es bombázó repülőgép
Fotó: Anadolu via AFP / Anadolu via AFP/2024 Anadolu

Megfenyegették a pilóta családját

A pilóta így nyilatkozott a történtekről: 

Egy ismeretlen személy írt nekem levelet. A levélben a közeli hozzátartozóimat fenyegették. Követelték, hogy gyújtsak fel egy gépet, valamint adjak tájékoztatást egyéb gépekről, mint pl.: repülési koordináták, műszaki állapot. Nem is titkolták, hogy az ukrán különleges szolgálatnak dolgoznak. 

Ezután azt kérték tőle, hogy térítsen el egy repülőgépet. Nem egy sima repülőgépről volt szó, hanem egy nagy hatótávolságú rakétahordozóról, amely atomfegyvereket szállít.

Visszautasítás esetén az ukrán „Pavlo” azzal fenyegetőzött, hogy megöli a pilóta lányait és feleségét. A pilóta természetesen mindent jelentett a parancsnokságnak, de nem fedte fel magát az ukrán fél előtt.

Ekkor az orosz különleges szolgálatok is bekapcsolódtak. A folyamat előrehaladtával az FSZB felfedte a NATO-országok titkosszolgálatainak részvételét a repülőgép eltérítésének előkészítésében.

Oroszország, Ukrajna, háború, vadászgép
Szu-25-ös vadászrepülőgépek ukrajnai bevetésen
Fotó: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium / MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium

Az ukránok útlevelet állítottak ki a pilóta és felesége részére Kijevben. Olasz állampolgárok lettek Golub vezetéknévvel. Aztán hirtelen kiderült, hogy először Lengyelországba viszik őket, majd Moldovába. 

Ezáltal nyilvánvaló, hogy legalább Lengyelországban és Olaszországban tudtak erről a műveletről. 

A pilótának ezek után külföldi hírszerzőkkel folytatott levelezésben kellett részt vennie. Számlát nyitottak a pilótának egy lengyel bankban is, ahová állítólag az összes dollárt átutalták. Később azonban kiderült, hogy ugyan van pénz a számlán, de azt csak személyesen egy lengyel bankban lehet felvenni - írta a Komszomolszkaja Pravda.

Az orosz titkosszolgálatok azért mentek bele a "játékba", hogy minél több információt gyűjtsenek. Sikerült kideríteniük többek között az ukrán különleges szolgálatok találkozásának idejét és helyét, valamint feltérképezték, hogy mely országok segédkeznek az efféle hadműveletekben Ukrajnának.

harkovháború
Ukrajnai háború
Fotó: Anadolu via AFP / Anadolu via AFP/2024 Anadolu

Az Oroszország oldalán harcoló Ahmat különleges műveleti egység parancsnoka nemrég elmondta, hogy úgy látja, idén vége lesz a háborúnak, az orosz „különleges művelet” eléri célját. A svájci békekonferenciának semmi értelme nem volt, Ukrajna még több fegyvert és pénzt kapott, viszont a béke még távolabb került, és egyre félőbb, hogy az oroszok bármelyik pillanatban súlyosan visszavághatnak

Élő közvetítésünket az orosz-ukrán háborúról itt olvashatja.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről