Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Orbán Viktor: a következő fél év a békemisszióról szól

Vágólapra másolva!
Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet - az akkor végzendő munkát - békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
Vágólapra másolva!

Magyar idő szerint délután fél négykor hivatalosan is bejelentették, hogy véget ért az orosz elnök és a magyar miniszterelnök moszkvai tárgyalása - írja a Világgazdaság.

Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin Fotó: AFP 

Orbán Viktor elmondta, hogy pénteken 14. alkalommal folytatott megbeszélést Oroszország elnökével. Úgy fogalmazott: a találkozó különös jelentőségét az adta, hogy háborús időben történt, 

egy olyan pillanatban, amikor Európának nagy szüksége van a békére.


Orbán Viktor közölte: a találkozón elmondta az orosz elnöknek, hogy az elmúlt évtizedek kivételes európai fejlődésének alapját a béke adta.

Most viszont két és fél éve a háború árnyékában élünk Európában, és ez rendkívüli nehézséget okoz Európa számára

 - tette hozzá.

"Nem érezzük magunkat biztonságban, látjuk a pusztítás és a szenvedés képeit, és ez a háború most már a gazdasági fejlődés megtörésében és versenyképességünk visszaesésében is jelentkezik" - állapította meg.

A miniszterelnök szavai szerint az elmúlt két és fél évben azt tanultuk meg, hogy dialógus nélkül és diplomáciai csatornák nélkül nem tudjuk elérni a békét.

"Mert a béke nem magától lesz, hanem meg kell teremteni, azért dolgozni kell" - hangsúlyozta, hozzátéve: Európának békére van szüksége.

Ennek módozatait tárgyalta meg a találkozón az orosz elnökkel, azt akarta megtudni, hogy merre van a békéhez vezető legrövidebb út - mondta.

A miniszterelnök közölte: három kérdésben szerette volna hallani az orosz elnök álláspontját. 

Elsőként arról kérdezte, hogy mit gondol az asztalon lévő béketervekről és a béketárgyalási formátumról. Másodsorban arra volt kíváncsi, hogy mit gondol a tűzszünet és a béketárgyalás viszonyáról, "lehetséges-e hamarabb tűzszünet, mint béketárgyalás?" Kíváncsi volt továbbá az orosz elnök véleményére a háború utáni európai biztonsági rendszerre vonatkozóan - sorolta a magyar kormányfő.


Orbán Viktor kijelentette: hálás az orosz elnöknek a nyílt és őszinte megbeszélésért.

Kitért arra is, hogy az elmúlt két és fél év során "fogytak és alig maradtak" olyanok, akik mindkét háborúzó féllel tudnak beszélni. Magyarország a nagyon kevesek egyike - mutatott rá, hozzátéve: ezért járt a héten Kijevben és ezért van most Moszkvában

Megtapasztaltam, hogy az álláspontok messze vannak egymástól, a háború lezárásához és a béke megteremtéséhez szükséges lépések száma magas, de a dialógus és párbeszéd helyreállítása tekintetében az első fontos lépést ma sikerült megtenni

 - mondta Orbán Viktor, majd megjegyezte: folytatja ezt a munkát.

Putyin a sajtótájékoztatón

"A magyar miniszterelnökkel az ukrajnai konfliktus megoldási lehetőségeiről beszéltünk.

Meglehetősen közvetlen és alapos eszmecsere zajlott az aktuális nemzetközi kérdésekről, köztük az ukrán konfliktusról, és szó esett a megoldás lehetséges módjairól is

– mondta Vlagyimir Putyin. Jelezte, hogy Orbán Viktor beszélt neki a keddi kijevi találkozójáról, hogy milyen javaslatot tett Zelenszkijnek. 

Nyitottak vagyunk a tárgyalásokra, de a másik fél részéről nincs akarat. Ukrajna szponzorai folytatják az ország kihasználását.

Putyin szerint Kijev nem fogadja el a fegyverszünet gondolatát, mivel ebben az esetben megszűnik az ürügy a hadiállapot kiterjesztésére Ukrajnában, és elnökválasztást kell tartani. Szerinte a mostani kormánynak nulla esélye van arra, hogy újra nyerjen. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Moszkva a konfliktus teljes befejezése mellett áll az Orosz Föderáció által hangoztatott feltételek mellett. Utalt arra a békecsomagra, amit néhány nappal ismertetett az orosz külügyi fórumon: az ukrán csapatokat ki kell vonni az elfoglalt orosz területekről, ez a fő feltétel.

Vagyis az orosz elnök nem támogatja a tűzszünetet, mint első lépést, hanem a háború teljes és végleges lezárását szorgalmazza. Ugyanakkor időszerűnek és hasznosnak nevezte az Orbán Viktorral folytatott tárgyalásokat, és megköszönte a kormányfőnek, hogy Oroszországba látogatott. Moszkva a vizitet a párbeszéd helyreállítására tett kísérletként fogja fel, az unióval való kapcsolatok ugyanis mély ponton vannak.

Külön kitért Paks2-re. Közölte, hogy Oroszország és Magyarország folytatja az együttműködést a paksi atomerőmű új blokkjainak építésében. 

Az ötödik és a hatodik blokk üzembe helyezése több mint kétszeresére növeli a kapacitását és ezáltal javul a magyar gazdaság energiaellátása, az ipari vállalkozások és a háztartások ellátása olcsó és tiszta energiával

– mondta. Megjegyezte, hogy az atomerőmű építése a környezetvédelmi követelmények maradéktalan betartásával és a fizikai biztonság biztosításával zajlik.

Az új paksi blokkokat csúcstechnológiával hozzák létre. De folytatják az együttműködést a gyógyszeripar területén is. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről