A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Pusztító tájfun közeledik Kína felé, a legmagasabb szintű riasztást adták ki

Vágólapra másolva!
Idén először vörös riasztást adott ki az ország felé közelítő Gaemi tájfun miatt a kínai meteorológiai központ szerdán. Tajvanon pedig több helyen is bezártak üzleteket, iskolákat, több száz járatot töröltek, és több ezer embert evakuáltak az érintett térségekben.
Vágólapra másolva!

A kínai meteorológiai központ idén először a legmagasabb szintű, vörös riasztást adta ki az ország felé közelítő Gaemi tájfun miatt szerdán, Tajvanon pedig több helyen is bezárták az üzleteket, iskolákat, több száz járatot töröltek, és több ezer embert evakuáltak az érintett térségekben - tájékoztatott az MTI.

A Gaemi, amely várhatóan az elmúlt nyolc év legerősebb vihara lesz Tajvanon, szerdán késő este ér partot az északkeleti partvidéken

- közölték tajvani meteorológusok. Mint mondták, a Gaemi "erős tájfun" minősítést kapott, központjának közelében óránként akár 227 kilométeres széllökésekre is számítani kell. Az előrejelzések szerint csütörtök délután és éjszaka között másodszor is partot ér a Fucsien tartománybeli Fuding és Csincsiang közötti partvidék mentén, később Kína keleti részeit is érintve.

A tajvani kormány arról számolt be, hogy 

29 ezer katonát helyeztek készenlétbe a katasztrófaelhárítási munkálatok miatt, és több mint 4000 embert evakuáltak a ritkán lakott hegyvidéki területekről,

 ahol nagy az esélye a földcsuszamlásoknak. 

Már több sérültről és egy halottról érkezett jelentés az erősödő vihar miatt. 

A tájfun akár 1800 milliméternyi esőt is hozhat a Tajvan középső és déli részén elterülő hegyvidéki megyékre, és az esőzések a jövő hét közepéig kitartanak majd a szakértők szerint. A Gaemi és a délnyugati monszun szerdán heves esőzéseket és nagy áradásokat eredményezett a Fülöp-szigetek fővárosában és északi tartományaiban is, aminek következtében ott tizenketten meghaltak, és több mint 600 ezer embert evakuálni kellett.

Májusban tájfun söpört végig a Fülöp-szigeteken is, több ember meghalt, tízezrek kényszerültek elmenekülni az otthonukból. Tavaly az időjárási feljegyzések kezdete óta nem látott heves esőzés öntötte el Kína déli területeit, Hongkongban a tájfunok okozta szélsőséges időjárás egy ember halálát és 83 ember sérülését okozta. 

Szintén tavaly a Doksuri tájfun okozott óriási pusztítást, 25 ember halt meg. 2022-ben is brutális tájfun tarolta le a szigetet. Több mint 74 ezer embert evakuáltak a 240 kilométer/órás széllel érkező szupertájfun miatt.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!