A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
Vágólapra másolva!
Rövid és majdnem teljesen zökkenőmentes utazás után érkeztünk meg a 2024-es nyári olimpia városába, Párizsba, ahol inkább kora őszi, mint nyári idő fogadott bennünket. A francia légitársaság reggeli járata 15 fokban és ködben szállt le a Charles de Gaulle repülőtéren. A fogadtatás kedves volt, az első olyan helyzeten pedig, amikor nem tudtak egy előre megbeszélt dolgot teljesíteni, inkább csak nevetni lehetett. Az viszont biztos, hogy a szervezők nem nevetnek, amikor megkapták a pénteki nyitóünnepségen fellépő táncosok sztrájkfelhívását.

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a XXXIII. Nyári Olimpiai Játékokról, Párizsból.

Egy Budapestről pontosan induló, de a párizsi leszállás után a francia főváros repülőterén félórás késést összeszedő repülőgéppel érkeztünk meg a 2024-es nyári olimpiai játékok városába. Az első benyomások meglepőek és kicsit bosszantóak is voltak. Bár inkább kínunkban nevettünk, amikor a Charles de Gaulle repülőtér információs pultjánál álló kisasszony azt mondta: 

ugyan tudnának buszt adni, amely elvisz bennünket a szállodába, de ezt nem ajánlja, mert a busz elakadt valahol a forgalomban, tehát késik, utána meg újra elakadna a dugóban és csak nagyon sokára érne oda velünk, ahová menni szeretnénk.

Menjünk tehát vonattal - jött a megoldás, amivel semmi baj nem volt, bár volt a sajtócsapatunknak olyan tagja, aki kissé megrökönyödve nézte a kissé leharcolt, özönvíz előtti vasúti kocsikat. Igazából ebben az egészben az volt a vicces, hogy az előkészületek során hetekig ment a levelezés, hogyan szállítanak el bennünket a reptérről a szállodába. Kitöltöttünk pár ezer sort Excel formátumban, megadtunk minden adatot, aztán ez lett belőle.

Óriási a rendőri készültség a párizsi metróban és a helyi vasúton is
Fotó: AFP 

Ettől eltekintve hamar befogadott bennünket az olimpiai család. A repülőtéren egymásnak adtak bennünket az önkéntesek, hamar a nyakunkban lógott az akkreditációs kártya, s megkaptuk azt a közlekedési kártyát is, amely nélkül a következő hetekben egy lépést sem tudunk majd tenni Párizsban. A vasúton (ami itt nem metró, azt RER-nek nevezik) a hétköznapi emberek egykedvűen viselték az olimpiára érkező egyre nagyobb tömeget. A Stade de France mellett elhaladva ugrott be, hogy 

az olmpia mínusz második napján, azaz július 24-én, szerdán a hetes rögbi küzdelemsorozata is megkezdődik, olyan hatalmas rangadókkal, mint a Kenya-Szamoa összecsapás.

Mielőtt ezen nevetnénk egy sort, az óceániai szigetvilágból érkező szamoai hetes rögbi csapat annak az országnak szinte egyedül testesíti meg az limpiai játékokat. De itt vannak a Fiji-szigetekről érkezett rögbisek is, akik 2016-ban okoztak hatalmas szenzációt azzal, hogy megnyerték az olimpiát ebben a versenyszámban.

A párizsi Grand Palace, az olimpiai vívóversenyek helyszíne
Fotó: AFP

Párizsban az egyes helyszínek közötti távolságok igen nagyok, s a szervezők - az olcsó olimpia jegyében - szinte alig építettek fel új létesítményeket. 

A vívásnak otthont adó patinás Grand Palace-ben már az 1924-es olimpián rendeztek versenyeket.

A közlekedést szinte 100 százalékban a metrók és az autóbuszok biztosítják, azaz ezen az olimpián a szervezők igyekeztek teljesen redukálni a shuttle-járatokat. Kissé komikusnak hat, hogy a rendezők a sportolóknak is azt ajánlották, hogy az egyes helyszínekre ők is metrókkal utazzanak. (Most képzeljük el, hogy a háromszoros olimpiai bajnok, Szilágyi Áron reggel felkel, a hátára veszi a felszerelését és elindul a Grand Palace felé.) Az egyes küldöttségek így kénytelenek voltak buszokat bérelni, hogy a sportolók szállítását megoldják.

A repülőgépen amúgy együtt utaztunk a 38-szoros válogatott egykori kézilabdázóval, Rosta Istvánnal, aki játékosként soha nem járt olimpián, de most az M4 Sport szakértőjeként dolgozik majd a francia fővárosban. 

Női olimpiai selejtező, Debrecen, Magyarország–Kamerun, kézilabda, mérkőzés, 2024. 04. 11.
A magyar női kézilabda-válogatott és Kuczora Csenge is pályára lép csütörtökön az olimpián
Fotó: Fotó: Csudai Sándor - Origo / Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ő úgy köszönt el tőlünk, hogy viszontlátásra Lille-ben, ami azért lenne nagyszerű dolog, mert akkor valamelyik magyar kéziválogatott bejutna az olimpián a legjobb nyolc közé - hiszen ennek a sportágnak a negyeddöntőit már nem Párizsban, hanem Lille-ben rendezik meg. Ami a kézilabdát illeti: a magyar olimpiai csapat éppen ebben a sportágban kezdi meg a játékokat, 

hiszen július 25-én, egy nappal a nyitóünnepség előtt már magyar-francia női mérkőzést rendeznek a South 6 Arénában, Párizsban.

A kissé szokatlan húzásra azért volt szükség, mert a csapatoknak a Lille-be való átköltözéshez kell egy plusz nap, amit csak úgy lehetett beilleszteni az olimpia műsorába, ha a kézilabdatorna a szokásosnál korábban kezdődik el.

Két nappal az olimpia előtt az egyes csapatok ház táján elég feszült a hangulat. A belga sportolók közül többen koronavírussal bajlódnak, ezért el sem tudtak utazni a francia fővárosba. A pénteki megnyitó ünnepség előtt két nappal pedig 

az ott fellépő táncművészek robbantottak kisebb bombát, amikor bejelentették, hogy akár sztrájkra is képesek lesznek a nyitóünnepség idején.

A táncosok elmondása szerint embertelen körülmények között kellett készülniük a nyitóünnepségre. 

2024 Paris Olympics torch relay
A párizsi olimpia nyitóünnepségén szereplő táncosok a sztrájkot sem zárják ki
Fotó: AFP / AFP/AFP or licensors

A művészek (joggal) keveslik azt a 60 (!) eurót, amelyet a szervezők honoráriumként fizettek volna ki, ez tényleg nevetséges összeg, amikor ezek a balettművészek egy este 1500-1600 eurót is kapnak egy-egy fellépés során. Az ijedt szervezők ekkor álltak elő egy 180 eurós javaslattal, de a táncosok ezt sem fogadták el. Hogy mindezt mennyire komolyan gondolják, az a hétfői próbán is látszott, 

amikor a táncosok 8 percen át felemelt ököllel és mozdulatlanul álltak.

Mondanunk sem kell, ha mindez a pénteki megnyitón megesne, az világbotrány lenne. Ez tehát a helyzet Párizsban, két nappal a megnyitó ünnepség és egy nappal a magyar-francia női kézilabdameccs előtt.

Párizs, 2024. július 24. szerda.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!