Roger Köppel: Orbán Viktornak sikerült elérnie, hogy a béke kerüljön a középpontba + videó

OrbánViktor, Orbán, Viktor, Havasi, Bertalan,  HavasiBertalan,  EU-csúcs, Brüsszelben, Brüsszel, Belgium, 2024. június 27.,
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
A legnagyobb tisztelettel vagyok Orbán Viktor iránt, mert sikerült neki egy közepes méretű ország vezetőjeként súlycsoportja felett játszani, mondta Roger Köppel a Die Weltwoche hetilap főszerkesztője a Mandinernek adott interjújában.
Vágólapra másolva!

Robert Köppel publicistával, a svájci Die Weltwoche főszerkesztőjével a Mandiner készített exkluzív podcastinterjút. Köppel, aki a svájci Néppárt parlamenti képviselőjeként is tevékenykedett, most elkísérte Orbán Viktort a békemissziójára először Kijevbe, majd Moszkvába.

Szalai Zoltán, a Mandiner lapigazgató-főszerkesztője többek között az utazás kulisszatitkairól, Orbán Viktor motivációiról, a háború brüsszeli megítéléséről, valamint német nyilvánosságról is kérdezte Köppelt – írja a Mandiner. 

Orbán Viktor szerepéről Köppel úgy nyilatkozott, hogy:

A legnagyobb tisztelettel vagyok Orbán Viktor iránt, mert sikerült neki egy közepes méretű ország miniszterelnökeként a saját súlycsoportja felett játszani. Ezt a politikai sikerének köszönheti, annak, hogy egy karizmatikus politikus, aki tartja magát az alapelveihez – akkor is, ha kritizálják. Mindig a jókat kritizálják az életben, a rosszakat nem, azok hamar eltűnnek. Ez is mutatja, hogy nagy tisztelet övezi a magyar kormányfőt, az ellenfelei még félnek is tőle.

Köppel beszélt az Európai Unió békemisszióra adott reakciójáról is. Mint mondta:

Az Európai Uniót felkészületlenül érte az akció. Felbolydult méhkasként viselkednek a vezetői. Mert mit keres Orbán Zelenszkijnél és Putyinnál? A nárcisztikus sértettség is közrejátszik a viselkedésükben, hiszen bármelyik uniós politikus szívesen elhaladt volna a kamerák előtt a vörös szőnyegen. Ebben a háborúban az Európai Unió sajnálatos módon láthatatlan tényező: utasításokat fogad el Washingtonból és Kijevből.

Azt is megjegyezte, pimaszságnak tartja, hogy a magyarok és Orbán szemére vetik, hogy Putyin-barát. Mint mondta:

Ha magyar lennék, dührohamot kapnék ettől.

A média reakciójáról pedig azt mondta, „ami a hazámat illeti, nem várható el, hogy a konkurencia és más médiaorgánumok dicsérjék az embert, ha egyedülálló lehetőséget kap arra, hogy jelen legyen egy ilyen békemissziónál. Eleinte megpróbálták elhallgatni az utazást. A vasárnapi újságokban viszont megfordult a trend. Néhány újságíró-kolléga gratulált, hogy nagyszerű, amit Orbán csinál – majd meglátjuk, hogy le merik-e ezt írni”

Köppel megjegyezte: 

Az ilyen történelminek is mondható események ki fognak váltani valamit. A béke magja az, amit most elültettek. És elkerülhetetlenül hatást fog kifejteni.

A német belpolitikai helyzetről szólva a főszerkesztő azt mondta, „a német politikusok örülnének, ha a német nép nélkül kormányozhatnának. Igazából azt is teszik. A választásokkor mindent megígérnek, aztán sutba dobják azokat. Egyáltalán nem veszik komolyan a népet Németországban.”

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről