A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Elpusztítottak egy történelmi várost a Kanadában sújtó erdőtüzek

Vágólapra másolva!
Óriási erdőtüzek pusztították el egy kanadai történelmi város felét. A tűzoltóknak még mindig nem sikerült megfékezni a lángokat, több száz tűzoltót vezényeltek ki az érintett területre.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról az Origo korábban beszámolt, óriási erdőtüzek pusztítanak Kanadában és Kaliforniában. Kanadában mintegy 25 ezer embert evakuáltak a történelmi Jasper város környékéről a közeli nemzeti parkban keletkezett tűz miatt.

A tűz óriási és extrém gyorsasasággal terjed. 

A nyugat-kanadai Jasper városának mintegy felét elpusztították a lángok,

amelyeket a tűzoltóknak még mindig nem sikerült megfékezni. Az egységek azon dolgoznak, hogy minél több épületet megmentsenek. A közösségi médiában közzétett felvételeken elszenesedett autók láthatók, és óriási hamu, amely a leégett épületek után maradt.

A csütörtöki lehűlés hozott némi enyhülést, amely lassította a tűz terjedését, de még mindig irányíthatatlan a helyzet, és az elkövetkező napokban újra visszatér a hőség. Egyelőre halálesetekről nem érkezett jelentés, azonban mintegy 20 000 turista és 5000 lakos menekült el az Alberta tartományban található hegyvidéki turista paradicsomból.

Eddig mintegy 36 ezer hektárnyi területet érintett a katasztrófa

 - közölte a Jasper Nemzeti Park, helyi idő szerint csütörtökön késő este -, hozzátéve, hogy más szomszédos települések nincsenek veszélyben. Közölték, hogy a tüzek feltérképezésére tett erőfeszítéseket megnehezítették az olyan tényezők, mint az erős szél, a tűz szélsőséges jellege és a füst.

Csütörtöki sajtótájékoztatóján Danielle Smith albertai miniszterelnök elmondta, hogy az épületek 30-50 százaléka a városban megsemmisült. A nagyrészt turizmusából élő terület évente mintegy 2,5 millió látogatót fogad a parkban és a közeli Banff Nemzeti Parkban.
 

Wildfire in Alberta
Tűz Japsper mellett - Fotó: Anadolu via AFP / Anadolu via AFP/2024 Anadolu

A térségben a vasúti, telefon- és áramszolgáltatás is érintett. A Sky News beszámolója szerint Alberta tartományában jelenleg körülbelül 176 erdőtűz ég.

A világ minden tájáról több száz tűzoltót vezényeltek ki, hogy segítsenek a károk elhárításában,

 de a tisztviselők figyelmeztetnek, hogy a károk mértéke még mindig nem ismert. Elmondásuk szerint csütörtökön a város két oldalát beborító lángok megfékezésére összpontosítottak. Pierre Martel, a kanadai parkok nemzeti tűzvédelmi programjának igazgatója elmondta, hogy a tüzet egy villámcsapás okozta, és szerdán késő este erős széllökések hatására fokozódott.

A lángok egyes helyeken elérték a 100 méteres magasságot, és nagyon rövid idő alatt hatalmas területet borítottak be

 - mondta egy tisztviselő.

Mike Ellis, Alberta közbiztonsági minisztere elmondta, hogy a tűz 5 km-re volt Jasper külterületén, amikor a szél „kevesebb mint 30 perc alatt” a városba sodorta.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!