Itt a legújabb német-amerikai bejelentés, tovább nő a világháborús veszély?

Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálatának 2024. július 9-i felvételén 500 kilogrammos FAB-500 bombákat dob le az orosz légierő Szu-34 típusú vadászbombázó repülőgépe egy ukrajnai területre.
Fotó: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata
Vágólapra másolva!
Az amerikai rakéták németországi telepítésére vonatkozó tervek nem vezetnek az Oroszországgal fennálló feszültségek növekedéséhez - mondta Olaf Scholz német kancellár Fumio Kishida japán miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján. Oroszország az amerikai-német bejelentést fenyegetésnek tekinti és nem marad el a válaszlépéssel sem.
Vágólapra másolva!

Scholz szerint ezek a fegyverek elrettentő erőt jelentenek a megelőzésre. "Ez az elrettentés révén fokozza a biztonságot. Mindig aggódunk, hogy meg kell akadályozni a háborút" - tette hozzá Scholz.

Megismételte, hogy Németország fegyvereket ad át Ukrajnának oly módon, hogy elkerülje az Oroszországgal való közvetlen konfrontációt. 

Egyértelműek vagyunk a NATO-n belül meghozott döntéseket illetően: nem lesz olyan döntés, fegyverszállítás vagy fegyverhasználati lehetőség, amely Oroszország Ukrajna elleni háborúját Oroszország NATO elleni háborújává változtathatja, de az is világos, hogy a döntéseink mindig az országunk és a NATO biztosítását célozzák

 – mutatott rá a német kancellár.

Washington és Berlin július 10-i közös nyilatkozatában kijelentette, hogy az Egyesült Államok 2026-ban megkezdi a nagy hatótávolságú rakéták telepítését Németországban, "amelyek hatótávolsága lényegesen nagyobb, mint a jelenlegi európai szárazföldi erőké". 

Anatolij Antonov washingtoni orosz nagykövet rámutatott, hogy az ilyen tervek növelik a rakétaverseny valószínűségét, és ellenőrizetlen eszkalációhoz vezethetnek. 

Oroszország az amerikai-német bejelentést fenyegetésnek tekinti és nem marad el a válaszlépéssel sem.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről