Augusztus 20.: így ünnepelnek Erdélyben - videó

Vágólapra másolva!
Erdély több településén is kulturális rendezvényeket és kenyérszentelést tartanak kedden, a magyar államalapítás ünnepén, Szent István napja alkalmából - számolt be a Marosvásárhelyi Rádió.
Vágólapra másolva!

A magyar államalapítás ünnepén több erdélyi településen is rendezvényeket és kenyérszentelést tartanak ma. Marosvásárhelyen 10. alkalommal rendezik meg a Szent István-napi új kenyér ünnepét. 

Ma 18 órától Mága Zoltán Prima Primissima díjas hegedűművész ad koncertet, amelynek kezdetén a magyar történelmi egyházak képviselői megáldják és megszentelik az új kenyeret.

Délután a csíkszeredai és környékbeli pékségek által felajánlott kenyerek megáldásával és szétosztásával emlékeznek a magyar államalapításra.

Szent István-napi kenyérszentelés a kolozsvári Szent Mihály-templomban:

Szent István-napi kenyérszentelés a kolozsvári Szent Mihály-templomban. 🍞🇭🇺 #Maszol #kenyérszentelés #Kolozsvár

Posted by Maszol.ro on Tuesday, August 20, 2024

Fellép a Codex Régizene Együttes, majd Berecz András Kossuth-díjas énekes, mesemondó Evezők csillaga című előadását követhetik az érdeklődők. Zárásként a Hargita Székely Néptáncszínház mutatja be a kÚtjaink című műsorát a Városi Művelődési Ház színpadán 19.30-tól.

A magyar államalapítás ünnepén Háromszék 23 településének legmagasabb pontján egyszerre lobbannak fel az őrtüzek.

Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke úgy fogalmazott: 

A Kárpát-medence legdélkeletibb tájegységén fellobbanó őrtüzek a nemzet egységét jelzik, és azt, hogy a magyarok ezer éve itthon vannak Székelyföldön, ahol minőségi magyar jövőt terveznek, újabb ezer évre.

Augusztus 20. az egyik legrégibb magyar ünnep: Szent István király napja, a magyar államalapítás, az állam ezeréves folytonosságának emléknapja. Egyben az új kenyér ünnepe is. Az 1990-es első szabad magyarországi választások után megalakult magyar Országgyűlés 1991. március 5-én Szent István napját hivatalos nemzeti ünneppé nyilvánította - számolt be róla a Maszol.

Augusztus 20-án, az államalapítás ünnepén a látványos tűzijáték, fényfestés és drónshow mellett számtalan gasztronómiai és kulturális esemény, illetve koncertek sokasága várja az érdeklődőket Budapesten. 

 

Élő közvetítésünket az államalapítás ünnepéről itt tekinteti meg. 

Arról is beszámoltunk, milyen programokkal várják az érdeklődőket.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!