A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Többször erőszakoskodott diáklányokkal a Taylor Swift-koncerten merényletre készülő migráns

Rendőr, rendőrségi, sziréna,
Képünk illusztráció!
Fotó: Shutterstock/ANDRANIK HAKOBYAN
Vágólapra másolva!
Visszavonta beismerő vallomását a bécsi Taylor Swift-koncerten tervezett támadás első számú gyanúsítottja - írja a Ripost arról a fiatal férfiről, aki társával együtt embereket akart ölni a világsztár bécsi fellépésén.
Vágólapra másolva!

Bár korábban büszkén vallotta magát terroristának, a 19 éves férfi - ügyvédje javaslatára  - most azt állítja, nem híve az Iszlám Állam terrorszervezetnek és nem tervezett merényletet az amerikai énekesnő rajongói ellen. Ezt Ina-Christin Stiglitz ügyvéd is megerősítette az APA osztrák hírügynökségnek hozzátéve, 19 éves védence az interneten akadt rá az Iszlám Állam eszméire és bár érdeklődött irántuk, de - állítja az ügyvéd, hogy mentse - nem azonosult velük. Stiglitz ugyanakkor elismerte, hogy a férfi különböző hitszónokokat is követett a különböző közösségi platformokon.

A hatóságok a fiatal férfi elfogása után arról számoltak be, hogy átfogó beismerő vallomást tett és egyenesen dicsekedett elhatározásával.

Stiglitz erre azt mondja, hogy védence csak "vagánykodott”, a robbanószert pedig egy interneten talált leírás alapján állította elő. Kísérletezni akart vele, de legfeljebb az erdőben akarta kipróbálni a pokolgépet, mert sosem állt szándékában embereket ölni. Azzal kapcsolatban, hogy a fő gyanúsítottnál késeket, machetéket és robbanószert is találtak, a jogász azzal felelt, hogy „ezeket az Amazonon rendelte, mert megtetszettek neki”. Úgy fogalmazott, hogy a 19 éves védence nem terrorista, „hanem egy éretlen, tudatlan gyerek”. Így próbálta mentegetni a tömeggyilkosságra készülő férfit.

A korábban hivatalosan nyilvánosságra hozott információk szerint az észak-macedóniai származású osztrák állampolgár gyanúsított hűséget fogadott az Iszlám Államnak. Július 25-én felmondott munkahelyén azzal, hogy „nagy dolgokra” készül, a koncert helyszínéül szolgáló stadionnál akart vérfürdőt rendezni.

Két ismerősét, egy török-horvát gyökerekkel rendelkező 17 éves osztrák állampolgárt és egy 18 éves iraki férfit is őrizetbe vettek. 

A 17 éves gyanúsított az Ernst Happel stadionban dolgozott állványépítőként. 

Gerhard Karner belügyminiszter pénteken elmondta, hogy a 18 éves iraki férfi a fő gyanúsított ismeretségi körébe tartozik, és találkozott vele közvetlenül azelőtt, hogy utóbbit őrizetbe vették, de a merénylettervhez nem volt köze közvetlenül, bár ő is hűséget fogadott az iszlamistáknak.

Taylor Swift a múlt héten csütörtökön, pénteken és szombaton adott volna koncertet a bécsi arénában, de ezek után mindhárom fellépést lemondták.

Két héttel ezelőtt számtalan „Swifty” (vagyis Taylor Swift-rajongó) állt volna énekelve és szurkolva az Ernst Happel Stadionban Taylor Swift fellépésére várva. Egy terrortámadás terve miatt azonban lemondták a koncertet, amelyre sokan régóta vártak. A feltételezett elkövetőket a hatóságok még időben megállították - írja a heute. at. 

Beran A. nevét, fotóját, telefonszámát is egy külföldi titkosszolgálat adta meg az osztrák hatóságoknak. 6 nappal a koncert előtt tudtak róla - Fotó: AFP

A fiatal migráns, a 19 éves Beran A. letartóztatása után nem sokkal már elég sok információ napvilágot látott vele kapcsolatban.

Többször is erőszakoskodott diáklányokkal, fogdosta őkett egy üzleti iskolában. 

- erősítették meg több forrásból. A Profil című német magazin szerint a férfi egy neunkircheni üzleti iskolába járt, ahol egy évet meg kellett ismételni, és volt osztálytársai szerint többször is erőszakos volt. Állítólag egy veszekedés során megragadta egy vele egykorú lány nyakát és a falhoz szorította. A férfi egy volt osztálytársa újságíróknak elmondta, hogy az utóbbi időben

sokat változott a férfi megjelenése és elszigetelődött. 

A német hírforrások szerint Beran A.-t a berlini fanatikus gyűlöletprédikátor, Abul Baraa online befolyásolta. Baraa - valódi nevén Ahmad Armih - a német biztonsági szolgálatok körében jól ismert szélsőséges nézeteiről, akinek 46 ezer követője van az Instagramon és több mint 81 ezer a TikTokon. 
Nyilvános a jelentés

Ahogy a Ripost írja, az Állambiztonsági és Hírszerzési Igazgatóság (DSN) kiadott egy jelentést a merénylet tervéről. Ebből kiderül, hogy a 19 éves gyanúsított Beran A. megfigyelése augusztus 2-án, vagyis hat nappal az első koncertrendezvény előtt elkezdődött. Magányos farkas elkövetőről kaptak értesítést, aki lőfegyvert próbál szerezni, és ha ez nem sikerül, akkor késes támadást tervez a jelentés szerint.

Az osztrákok hatóságoknak egy külföldi titkosszolgálat adta meg Beran A. nevét, telefonszámát, a férfi fotóját, a Telegram- profilját és azt, hogy az érintett a fórumokon Abu Dujanának nevezi magát. 

A titkosszolgálat augusztus 2-án 19 órától kezdte el figyelni Beran A. házát Ternitzben.

Ez történt a koncert előtti napokban

Az első este a 19 éves fiatalembert felkereste feltételezett bűntársa, Luka K., hogy egy átalakított autóval „próbaútat” tegyenek, ezzel tesztelve a kocsiba szerelt kék lámpát és rendőrségi szirénát. A lehető legközelebb akartak kerülni a stadionhoz, hogy megvalósítsák tervüket: megölni minél több Taylor Swift-rajongót. 

A további megfigyelések során a fő gyanúsított FFP2-es maszkot és kesztyűt viselve jelent meg a kertben és gyanús tárgyakat dobott a szerves hulladékgyűjtőbe.

Beran A. letartóztatásra augusztus 7-én, kora reggel 7 óra 36 perckor került sor. Biztonsági óvintézkedésként az egész kerület lakóépületeit kiürítették. A razziában 40 rendőr, robbanóanyag-specialista és több robotkutyák is részt vett. Amikor átkutatták a házát, egy üvegpalackban 45 gramm folyékony robbanóanyagot találtak, amit a kertben azonnal megsemmisítettek. Lefoglaltak egy üveg acetont, kénsavat és egy bontatlan hidrogén-peroxidos palackot is. A DSN szerint a 19 éves fiatalember robbanóanyag-gyártása és fegyvervásárlása is azt bizonyítja, hogy sok emberrel akart végezni.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!