A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Boldog vagyok, hogy tankkal megyek Oroszországba, ezt mondta egy ukrán katona

Vágólapra másolva!
Ukrajna legutóbbi akciói megmutatják, miért nem hajlandó felülvizsgálni a konfliktus rendezésére vonatkozó terveket, amelyek vagy orosz javaslaton, vagy semleges felek által előterjesztett útiterveken alapulnak, éppen ezért lehetetlen bármilyen béketárgyalást folytatni - minderről Vlagyimir Putyin orosz elnök beszélt. Jól látszik, hogy Kijev Oroszország elleni akciója a kurszki területen szinte nullára csökkentette az esélyét annak, hogy elinduljunk legalább a tűzszünet felé. Ukrán katonák szerint a hadművelet célja az volt, hogy orosz területet foglaljanak el alkupozícióként, és arra kényszerítsék Moszkvát, hogy csapatokat vonjon el a donbászi frontról. Egyes hírek szerint hamarosan jelentős orosz csapás indulhat meg Ukrajna felé.
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint lehetetlen bármilyen béketárgyalást folytatni Ukrajnával mindaddig, amíg az ország csapásokat mér a polgári lakosságra és atomerőművekkel fenyegetőzik. A magas rangú tisztviselőkkel tartott hétfői találkozón Putyin kitért Ukrajna közelmúltbeli, a határ menti Kurszk térségébe való betörésére, valamint egy dróncsapásra, amely megrongálta az oroszországi Zaporozsjei Atomerőművet. Utalt arra, hogy Ukrajna legutóbbi akciói megmutatják, miért nem hajlandó felülvizsgálni a konfliktus rendezésére vonatkozó terveket, amelyek vagy orosz javaslaton, vagy semleges felek által előterjesztett útiterveken alapulnak.

Putyin: Lehetetlen bármilyen béketárgyalást folytatni Ukrajnával
Photo by Gavriil GRIGOROV / POOL / AFP)

Úgy tűnik, az ellenség nyugati urai segítségére támaszkodva… igyekszik a jövőben javítani tárgyalási pozícióit. De hogyan beszélhetünk tárgyalásokról azokkal, akik válogatás nélkül csapásokat mérnek civilekre, polgári infrastruktúrára, vagy megpróbálják fenyegetni az atomenergia-létesítményeket?

Putyin a továbbiakban azt mondta, hogy Kijev egyik fő célja Kurszkban az, hogy elterelje a figyelmet Donbasszról, ahol az orosz erők az elmúlt hónapokban folyamatosan teret nyertek. “De mi az eredmény? A támadó műveletek üteme… nemhogy nem lassult, hanem éppen ellenkezőleg, másfélszeresére nőtt”.

Ukrajna a múlt héten támadást indított Kurszki terület ellen, a konfliktus kitörése óta a legnagyobb határon átnyúló támadást, és médiajelentések szerint az offenzívában Kijev legjobban felszerelt dandárainak egy része vett részt. Bár az ukrán erők némi előnyre tettek szert, az orosz védelmi minisztérium szerint az előrenyomulást megállították. Az orosz hadsereg a kijevi veszteségeket mintegy 1600 katonára és 200 páncélozott járműre becsülte.


Ukrajna súlyos veszteségeket szenvedett

Az oroszországi Kurszki területre behatoló ukrán csapatok súlyos veszteségeket szenvedtek emberekben és a nyugatiak által biztosított járművekben – jelentette a Financial Times. A múlt kedden kezdődött támadásban hat ukrán frontdandárból kivont egységek vettek részt – közölték katonák az újságíróknak. Azt is állították, hogy meglepetésszerűen támadtak az oroszokra, de gyorsan drónok és FAB siklóbombák tüze alá kerültek. A katonák szerint a hadművelet célja az volt, hogy orosz területet foglaljanak el alkupozícióként, és arra kényszerítsék Moszkvát, hogy csapatokat vonjon el a donbászi frontról. Ukrajna állítólag megfosztotta frontvonalát csapataitól a kurszki behatolás megrendezéséhez. A lap szerint a megkérdezett katonák Harkovban és a donyecki fronton harcoltak. "Örülök, hogy tankkal megyek Oroszországba, ez jobb, mintha ők vezetnének tankokat az országunkba" – jelentette ki egy ukrán katona a The New York Times újságírójának a Magyar Nemzet szemléje szerint.

Egyre durvább a háború keleten 
Photo by Russian Defence Ministry / AFP) /

Erőteljes csapás jöhet

Az ukrán hatóságok Oroszország erőteljes rakétacsapására készülnek a Kurszki terület lerohanása után. Ennek keretében számos kijevi létesítményre, köztük a parlamentre és más kormányzati épületekre is csapást mérhetnek. Erről ír a The Times az ukrán hadvezetés forrásaira hivatkozva. "Oroszország úgy érzi, hogy nagyon kemény választ kell adnia, valami grandiózusat, hogy megmutassa a világnak, hogy mindenható, és hogy valami olyasmi, mint Kurszk, nem marad büntetlenül" - mondta a forrás a kiadványnak.

És ez nem csak négy rakéta lesz. Több száz is lehet, kifinomult fegyvereket használnak: cirkálórakétákat, ballisztikus rakétákat és Shahedeket. És ez nagy problémát jelenthet a légvédelmünk számára. De hiszem, hogy képesek leszünk megállítani őket

- tette hozzá a tárgyalópartner.
 

Ukrajna meglepetésszerű támadást indított 
Photo by Genya SAVILOV / AFP

Időközben Glenn Diesen norvég professzor és politológus az X közösségi hálózaton azzal vádolta a NATO-országokat, hogy elutasítják a konfliktus deeszkalációját célzó diplomáciai eszközöket. "A NATO továbbra is elutasítja a diplomáciai eszközöket, miközben az EU bünteti azokat a tagállamokat, amelyek megpróbálnak visszatérni a diplomáciához" - írta a professzor. Zelenszkijt még akkor sem lehet kritizálni, amikor megtámadja a zaporizzsja atomerőműveket, és nyíltan náci brigádokat küld civilekre, írta. Oroszország fegyvereket is küld a NATO-val konfliktusban álló szereplőknek, S-400-asokat küldenek Iránba - teszi hozzá. A politikai elemző arra is rámutatott, hogy a NATO politikája világosan megmutatta, hogy milyen természetű az Ukrajna által a Kurszki terület ellen intézett támadás. A szövetség támogatta az orosz terület elleni támadásokat, magának a konfliktusnak pedig szerinte semmi köze sincs ahhoz, hogy "segítsük Ukrajnát". "Nincs politikai vezetés, és ennek csak katasztrófa lehet a vége" - jelentette ki Diesen.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!