Meghibásodott a Grand Canyon vízvezetéke, így nem fogadnak turistákat a hotelek

Vágólapra másolva!
A Grand Canyon Nemzeti Park vízellátását biztosító fő vízvezeték sorozatos törések után meghibásodott, ami a híres turisztikai célpont egyik legforgalmasabb évszakában a szállodai vendégéjszakák hirtelen és átfogó leállításához vezetett.
Vágólapra másolva!

A vízkorlátozások - amikor a szállodák közel vagy teljesen kihasználják a kapacitásukat - az egész hétvégén érvényben lesznek. Július 8. óta a park vízellátása problémákkal küzd, és jelenleg sem a kanyon déli, sem az északi peremére nem szivattyúzzák a vizet.

A vezeték állapota régóta elavult, gyakoriak a meghibásodások. 

Az eredetileg az 1960-as években épült, 20 kilométer hosszú Transcanyon vízvezeték a South Rim és a belső kanyon létesítményeinek ivóvízellátását biztosítja. 

A park illetékesei szerint a vezeték már túllépte várható élettartamát

2010 óta több mint 85 nagyobb törés volt, amely megzavarta a vízszállítást, de olyan nem volt, amely a park illetékesei által 4. fázisnak nevezett vízkorlátozásra kényszerítette volna a szállodákat. 

A vízkorlátozások miatt a látogatók csütörtöktől kezdve nem maradhatnak éjszakára, többek között az El Tovar, Bright Angel Lodge, Maswik Lodge és a Phantom Ranch területén sem. 

A rendelet hatásai szerda este még nem voltak érezhetőek, néhány szálloda étterme továbbra is ételt szolgált fel, és az autók megtöltötték a South Rim parkolóit. A parkon kívül, az arizonai Tusayan városában található szállodák nem lesznek érintettek, és a park napközben is nyitva marad.

Monument Creek viewed from along the rim trail halfway between The Abyss and Monument Creek Vista Overlook with Mohave Point on right and Pima Point on the left in the distance, Grand Canyon, Arizona, United States of America, North America
Grand Canyon.
Fotó: robertharding via AFP / robertharding via AFP/Steven Love

A Colorado folyó által kivájt és hatalmas sivatagi tájairól ismert Grand Canyon tavaly augusztusban közel 523 000, tavaly szeptemberben pedig több mint 466 000 látogatót fogadott. 

Josh Coddington, az arizonai turisztikai hivatal kommunikációs igazgatója elmondta, hogy arra számít, hogy megnövekszik a hívások száma azoktól, akik tudni szeretnék, hogy meglátogathatják-e a Grand Canyont. 

A Grand Canyon nemcsak az Egyesült Államokban ismert, hanem az egész világon, és az emberek szeretnek ide járni 

- mondta.

Bár a park nincs teljesen bezárva, a korlátozás negatív hatással lehet azokra a környékbeli városokra és településekre, ahol a turisták megszállnak, vásárolnak és étkeznek a kanyonhoz vezető úton, beleértve Flagstaffot, Williamst és Tusayant a déli oldalon, valamint Cameront a keleti oldalon. A park tisztviselői remélik, hogy a lehető leggyorsabban helyre tudják állítani a vezeték állapotát. 

A helyreállítási munkálatokat azonban megnehezíti, hogy a törések a kanyonnak egy szűk részén, az úgynevezett "dobozban" történtek, amely egy sziklaomlásra hajlamos terület. 

A csőtörés a Nemzeti Parkszolgálat által a vízvezeték helyreállítására irányuló, 208 millió dolláros projekt közepette történt, amely a közelmúltban kezdődött. A kapcsolódó vízszállító rendszer korszerűsítése várhatóan 2027-ben fejeződik be - számolt be róla a CBS.

Az év elején arról írtunk, hogy rejtélyes teória terjed a Grand Canyonban rejtőző elképesztő aranykincsről: időről-időre felmerül az elveszett aranyváros legendája ezzel a csodálatos természeti képződménnyel kapcsolatban, aminek annyi valóságalapja lehet, hogy valamikor valóban folyt ott aranykitermelés.

Arról is beszámoltunk, hogy három év után újra kinyitott a Grand Canyon egyik legszebb látványossága. A gyönyörű vízesés egy indián törzs ellenőrzése alatt áll.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!