A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
1
Ezüstérem
2
Bronzérem
1
Vágólapra másolva!
Kovács István, a korábbi olimpiai bajnok magyar ökölvívó is reagált az algériai Imane Khelif körüli botrányról, akit korábban már eltiltottak a női versenyektől, miután egy gendervizsgálat egyértelműen kimutatta, hogy férfi.

A párizsi olimpia sok-sok botránya közül is kiemelkedik a női ökölvívásban az algériai Imane Khelif körül kialakult helyzet. Az észak-afrikai sportolóról ugyanis korábban megállapították, hogy genetikailag férfi, így tavaly kizárták az olimpiáról. De mégis ott lehet a mezőnyben, mi több a negyeddöntőben éppen a magyar Hámori Luca lesz az ellenfele.

Kovács "Kokó" István, az 1996-os atlantai olimpia aranyérmese, majd profi világbajnok, éppen a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (AIBA) főtitkára volt, amikor a Khelif körüli helyzet eszkalálódni kezdett, sőt az isztambuli világbajnokságon még látta is őt bokszolni, és nem örült annak, amit látott.

ökölvívás, női ökölvívás, Imane Khelif
Imane Khelif (pirosban) egyetlen óriási ütéssel tudta le a nyolcaddöntőjét
Fotó: AFP

"Azt tudni kell, ezeket a rendellenességeket nem lehet egy egyszerű doppingvizsgálattal kiszűrni. 

Mondtam is az asszisztensemnek azon a világbajnokságon, hogy van itt pár lány, aki nem nagyon néz ki annak, kizárt, hogy ezek tényleg nők legyenek.

De csak alapos gyanú esetén van gendervizsgálat, ilyeneket mi akkor el is végeztettünk, s ennek lett az eredménye, hogy a tavalyi világbajnokságon már nem léphettek ringbe” – mondta Kokó egy friss interjúban, amit a Mandiner szemlézett.

A sportág korábbi nagy klasszisa arra a kérdésre is válaszolt, hogy ha a vb-n nem léphettek ringbe a "gyanús" bokszolók, akkor az olimpián miért bokszolhatnak:

"Más előírások vannak az AIBA-nál, és mások a NOB-nál, ők megengedőbbek. Pedig ha látták volna, hogy azon az isztambuli vb-n hogyan bánt el a tajvani az amatőr női boksz egyik legnagyobb alakjával, Irma Estával...! És hadd tegyem hozzá, ha már Semenyáról szó esett: 

atlétikában a kromoszómaproblémás nők indulása csak igazságtalan, de a küzdősportokban, így a bokszban, igazságtalan és veszélyes is.

Ezt támasztják alá a Khelif nyolcaddöntőjében történtek is, amikor a remek olasz bunyós, Angelina Carini az első másodpercekben akkora ütést kapott, ami női amatőr bokszban elképzelhetetlen, és ami után sírva adta fel a küzdelmet.

Kapcsolódó cikkek:

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!