A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
2
Bronzérem
1
HUNKovács Richárd
17:38ÖkölvívásRichard Kovacs-Sofiane Oumiha
HUNMagyarország
21:05VízilabdaMagyarország-Japán
HUNMagyarország
22:03ÚszásSzabad 4 x 200m
NyílNyíl

Tombol a hőség Kínában, újabb melegrekord dőlt meg

Vágólapra másolva!
A megfigyelt újkori történelem során Kínában idén július volt a legmelegebb hónap, a hőmérséklet átlagosan 23,21 Celsius-fok volt. Eközben a délkelet-kínai területeket heves esőzések sújtották, tovább nőtt a halálos áldozatok száma.
Vágólapra másolva!

A júliusban mért átlagos hőmérséklet felülmúlta a 2017. júliusi 23,17 Celsius-fokot, ezáltal az idei júliusi lett a legmagasabb havi átlag azóta, hogy az ország 1961-ben megkezdte az átfogó adatok összeállítását - közölte a kínai média.

Júliusban Kína valamennyi tartományában magasabb volt az átlaghőmérséklet, mint az előző évek azonos hónapjában.

Heat Wave In Shanghai
Az emberek napernyőkkel sétálnak az utcán a hőhullám alatt Sanghajban 2024. július 4-én
Fotó: NurPhoto via AFP / NurPhoto via AFP/Ying Tang/NurPhoto

A CCTV jelentése szerint Kujcsou és Jünnan tartományokban volt a legmagasabb a hőmérséklet, utánuk Hunan, Csianghszi és Csöcsiang tartományokban mérték a legmagasabbat.

Csütörtökön a Jangce-folyó deltájában továbbra is emelkedett a hőmérséklet: Sanghaj, Nanning, Hangcsou és más tartományi fővárosokban az előrejelzések szerint a következő hét napban rendkívül magas hőmérséklet várható, 

Hangcsou városában a 40 Celsius-fok feletti rekordmeleget is elérheti.

A világ legmelegebb napját július 22-én regisztrálták, a globális felszíni levegő átlaghőmérséklete 17,15 Celsius-fokot ért el. 

hőség Kína
A hőmérő 45 Celsius-fok feletti külső hőmérsékletet mutat a Bund kilátóteraszon Sanghajban, Kínában, 2024. július 22-én
Fotó: NurPhoto via AFP / NurPhoto via AFP/Costfoto/

Egyes tudósok szerint az éghajlatváltozás minden eddiginél nagyobb mértékben növeli a globális hőmérsékletet.

Tavaly több melegrekord is megdőlt: Észak-Kínában márciusban 39 Celsius-fokra kúszott a hőmérő, míg májusban Sanghajban mértek 36,7 Celsius-fokot, mellyel százéves melegrekord dőlt meg.

A globális felmelegedés miatt az időjárás intenzívebbé és kiszámíthatatlanná vált Kínában is, ahol az utóbbi időben rendkívül heves esőzések és árvizek sújtottak több térséget is.

Heat wave in Beijing
Emberek sétálnak a rekordot döntő hőhullámban
Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP / The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri

Júliusban a közép-kínai Honan tartomány számos részét is felhőszakadások sújtották, a szélsőséges viharok a középső és északi tartományokra is átterjednek. 

Egy nap alatt 606,7 milliméter csapadék hullott a Nanjang város határain belül fekvő Tafongjing nevű településen, míg Söcsi megyében 638,5 milliméter csapadékot mértek. A térség mérsékelt időjárásáról híres, az éves átlagos csapadékmennyiség 800 milliméter.

A heves esőzések hirtelen áradásokat és hídomlást okoztak Kína különböző térségeiben. Legalább 30 ember meghalt és 35 eltűnt Délkelet-Kínában a napok óta tartó trópusi viharok okozta heves esőzésekben. 

A Hunan tartománybeli Cehszingből korábban négy halálos áldozatról érkezett jelentés, azóta számuk 30-ra emelkedett. A tartomány egy másik részén vasárnap az esőzések okozta sárcsuszamlás 15 ember életét követelte.

A napok óta tartó özönvízszerű esőzéseket a Gaemi tájfun okozta, miután a múlt hétvégén a déli Fucsien tartománynál ért partot. A szárazföldön haladva trópusi viharrá szelídült, és heves esőzésekkel sújtott több területet is.

Április és június között rekordmennyiségű csapadék sújtotta Dél-Kínát, míg északon a száraz időjárás okozta aszály veszélyeztette a földeket és a termést.
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!