Németországi terror: Európa-szerte egyre több a késes támadás

Solingen, Németország, terrortámadás, késelés
Fotó: Northfoto/ Gianni Gattus
Vágólapra másolva!
Hárman meghaltak, többen megsebesültek a németországi Solingenben egy terrortámadásban. A szemtanúk szerint arabnak kinéző késes támadó válogatás nélkül támadt az ünneplőkre, még szombaton őrizetbe is vették. Németországban az utóbbi időben megnőtt a késes támadások száma, ami aggasztja a társadalmat, a mostani támadásért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget szombat este. Az egyre rosszabb közbiztonság oka a példátlan méretű illegális migráció. A németországi terrortámadás is jól mutatja, milyen veszélyekkel jár a migráció. Brüsszel pedig ebben a helyzetben illegális bevándorlók tízezreinek a betelepítését követlei Magyarországra. A kormány kész Brüsszelbe szállítani a migránsokat.
Vágólapra másolva!

Legalább három ember meghalt és többen megsebesültek pénteken késő este a németországi Solingenben egy késes támadásban. Egy férfi a városi ünnepségen válogatás nélkül járókelőket szúrt le. Időközben az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta a felelősséget a támadásért. A terrorista csoport Amak nevű hírszolgálata által kiadott közlemény szerint a támadást egyik tagjuk hajtotta végre, hogy „bosszút álljon a palesztinokért és a máshol élő muszlimokért”. 

késes
Még mindig keresik a késes támadót

Megtalálhatták a támadó kését - jelentették be a német hatóságok szombaton. Marcus Caspers, a düsseldorfi ügyészi hivatal terrorizmus elleni csoportjának szóvivője szombat délutáni sajtótájékoztatóján elmondta: egyelőre nem tudják kizárni, hogy terrorcselekmény történt. Azóta már elfogták a terroristát, aki mindent beismert.

Németországban az utóbbi időben megnőtt a késes támadások száma, ami aggasztja a társadalmat. Egyelőre még csak javasolta a belügyminiszter, hogy szigorítsák a közterületen birtokolható szúró-vágó eszközökre vonatkozó szabályozást: 12 centiméteres élhosszússág helyett csak 6 centiméteres legyen megengedhető. A németországi áldatlan állapotok a tihanyi Tranzit fesztiválon is szóba kerültek az egyik kerekasztal-beszélgetésen. 

Késes támadás: folyik a nyomozás

Szombat reggel őrizetbe vettek egy 15 éves fiút, aki a gyanú szerint tudott a tervezett merényletről, de nem értesítette a hatóságokat – hangzott el a sajtótájékoztatón. Vizsgálják, hogy a fiúnak köze lehetett-e a támadáshoz, viszont hozzátették, hogy nem ő volt a támadó. A rendőrség által kiadott közlemény szerint tovább folyik a támadásban megsebesült áldozatok és a szemtanúk kikérdezése. A szemtanúk az általuk készített felvételeket és más információkat online is feltölthetik a nyomozás elősegítésére létrehozott rendőrségi honlapra.  Szemtanúk korábban egyébként azt mondták, az elkövető egy arabnak kinéző férfi volt. A tájékoztatón a halálos áldozatokról csak annyit árult el a rendőrség, hogy egy 67 és egy 56 éves férfiról, valamint egy 56 éves nőről van szó. Szombat késő este újabb embert vett őrizetbe a német rendőrség, a férfit egy, a támadáshoz közeli menekültszállóról vitték el, további információt azonban egyelőre nem közöltek róla. Ezután fogták el a késelőt, ez volt a harmadik elfogás az ügyben.

Thorsten Fleiss helyi rendőrparancsnok közölte: az ejtett sebek és a köztéri kamerák által készített, de nehezen kivehető felvételek alapján a támadó találomra választotta ki áldozatait, és kifejezetten a nyakukon akarta megsebesíteni őket. Tim Kurzbach, a város polgármestere kifejezte részvétét az áldozatok hozzátartozóinak. Mint mondta: Solingent letaglózta a félelem és a gyász.

Olaf Scholcz is megdöbbent

Teljes döbbenet

Olaf Scholz német kancellár kifejezte megdöbbenését a késes támadás miatt, és hangsúlyozta – még az őrizetbe vétel előtt –, hogy „az elkövetőt gyorsan el kell fogni, és a törvény teljes szigorával le kell rá sújtani”. „A solingeni támadás szörnyű bűneset, teljesen felzaklatott. Gyászoljuk az áldozatokat és együttérzünk a családjukkal. A sebesülteknek mielőbbi felépülést kívánok” – írta Scholz az X-en.

Nancy Faeser belügyminiszter – szintén az X-en – kijelentette – szintén a terrorista elfogása előtt –: a német hatóságok minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy elfogják a brutális támadás elkövetőjét, és tisztázzák a bűncselekmény indítékát. A miniszter a szövetségi kormány támogatásáról biztosította Észak-Rajna-Vesztfália rendőrségét munkájában. Hozzáfűzte, hogy az ügyben folyamatos kapcsolatban áll Herbert Reul tartományi belügyminiszterrel. Frank-Walter Steinmeier német elnök is hasonlókat írt közleményében, mint a kancellár. „Fogjunk össze a gyűlölet és az erőszak ellen!" – tette hozzá.

Alaposan kiosztották Ursula von der Leyent

Ursula von der Leyen az alábbiakat posztolta az X-en:

Mélységesen megdöbbentett a solingeni brutális és alattomos támadás. Gondolataim a halottak és a sérültek családjával vannak, akiknek mielőbbi felépülést kívánok. Köszönetet mondok a mentőszolgálatoknak és a rendőrségnek. A lehető leghamarabb tisztáznunk kell a bűncselekmény hátterét."

Majd pedig az alábbi kommentek érkeztek az EB elnökének bejegyzéséhez: 

  • Ezentúl csak az AfD! Csak, hogy a jövőben ne legyen szükség ilyen üres frázisokra.
  • Az EU fanatikusan támogatja az illegális bevándorlást, nem pedig az európai születésszámba való befektetést. Ön egy csaló, fanatikus, mert a démonizált Agenda 2030 elpusztítja azt, ami Európából megmaradt, milyen szégyenletes szervezet.
  • Hány embert vagy még hajlandó feláldozni, mielőtt végre cselekedne? Hány embert vezetnek még az iszlamista mészárláshoz? Hány gyermeket fognak még árván hagyni, mielőtt elismerik, hogy a jelenlegi politika kudarcot vallott?
  • A sokszínűség nem erősség.
  • Az ön politikája, a pártoké, a koalíciója (szocialisták és zöldek) és Merkel politikája hozta mindezt. Ha megvédte volna a határokat, és nem engedte volna be ezeket az illegálisokat, ez nem történne meg. Ön egy nem biztonságos kontinenssé változtatja Európát, amikor még soha nem volt az.
  • Ártatlan európaiak vére van a kezeden. Beengedted ezeket a gazembereket, és tárt karokkal fogadtad őket.
  • Wir schaffen das. Nicht. (Wir schaffen das volt Merkel jelmondata: Meg tudjuk csinálni – nicht/nem!) 

Gulyás: Ha Brüsszel migránsokat akar, akkor megkapja

A németországi késes támadás is jól mutatja, hogy mennyire elhibázott Brüsszel migrációs politikája, és kiket akarnak betelepíteni Magyarországra. Brüsszel mindenáron azt akarja kikényszeríteni, hogy „beengedjük a migránsokat" – minderről még Gulyás Gergely a csütörtöki Kormámyinfón, kifogásolva: úgy rónak ki Magyarországra szankciót a tranzitzónák gyakorlata miatt, hogy közben ezt „a jó magyar gyakorlatot" részben az új menekültügyi egyezmény is átvette. Elmondta: a bel- és az igazságügyi tárca vezetője megvizsgálja annak lehetőségét, hogy ha Brüsszel továbbra is olyan szabályozást akar kikényszeríteni, amely nem teszi lehetővé a migránsok feltartóztatását, akkor minden migránsnak ajánlják fel a magyar határon, hogy „az európai eljárásrend betartását követően önkéntesen és ingyenesen Brüsszelbe szállítjuk őket". 

Ha Brüsszel migránsokat akar, akkor megkaphatja, Magyarország nem kíván a végtelenségig napi bírságot fizetni, hanem lehetővé teszik, hogy akik szeretnének, azok egyirányú jegyet kaphassanak Brüsszelbe, ahol aztán az Európai Bizottsággal nyugodtan tárgyalhatnak a saját ellátásukról."

A Miniszterelnökség azt is elárulta, hogy Brüsszel 700 milliárd forinttal tartozik Magyarországnak, mert 2015 óta ennyit költött az ország határvédelemre, és ennek az összegnek eddig mindössze egy százalékát térítették meg.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!