Új, halálos légúti betegség terjed Európában

Vágólapra másolva!
Legionárius-járvány tört ki Olaszországban. Az elmúlt hónapokban 53 esetet jelentettek Milánó környékén. Szlovákiában is találtak fertőzöttet.
Vágólapra másolva!

Április elejétől augusztus 26-ig Olaszországban Milánó környékéről 53 légiós betegségről és négy halálesetről számoltak be. A legtöbb eset Corsico faluban történt, ahol 47 fertőzöttről számoltak be. A fennmaradó hat beteg Buccinasco faluból származik - tudatta a tvnoviny.sk.

A milánói térségben a fertőzöttek főként hetven év körüliek, 

akiknek több mint 90 százaléka más betegségben is szenved, így fogékonyabbak a fertőzésekre.

A légiós betegséget a Legionella baktérium okozza,amely a légutakat támadja meg, és tüdőgyulladás formájában nyilvánul meg. A baktérium melegvízben szaporodik.

Az olasz egészségügyi hatóságok mindent megtesznek a helyzet ellenőrzése érdekében, többek között figyelmeztetést adtak ki azon turisták számára, akik Észak-Olaszország felé tartanak. Legionella baktériumok találhatók például a több napja nem használt vízcsapokban, ezért a turistáknak azt tanácsolják, használat előtt alaposan engedjék ki a csapot.

A szlovák higiénikusok szintén több esetet regisztráltak. 

2018 óta figyeljük a legionellózis fokozatos növekedését, 2023-ban csökkent a megbetegedések száma

 – számoltak be.

2024 elejétől augusztus végéig összesen 53 fertőzöttet regisztráltak, az elmúlt évben pedig összesen 75-öt jelentettek.

A legionellózis nem emberről emberre terjed, hanem vízaeroszolok, azaz mikroszkopikus méretű vízcseppek belélegzésével - írja a Paraméter.

Egyre több problémát okoz az újonnan fellángoló lisztériajárvány is a világban. Az USA-ban a közelmúltban többen meghaltak a fertőzésben. Ezenkívül egyre jobban terjed a majomhímlő, melyet először Afrikában regisztráltak, két hete azonban már Európából is jelentették a fertőzést.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!