A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNMagyarország
13:30Kajak-kenuKenu 500m-páros döntő A
HUNMagyarország
13:40Kajak-kenuKajak 500m-négyes döntő A
HUNMagyarország
13:50Kajak-kenuKajak 500m-négyes döntő A
HUNMagyarország
18:00VízilabdaGreece-Hungary
HUNLosonczi Dávid
19:55BirkózásTurpal Bisultanov-David Losonczi
NyílNyíl

Egy év rehabilitáció vár a kisfiúra, akinek felrobbant a vakbele a törökországi nyaraláson

Vágólapra másolva!
Egy hároméves brit kisfiúnak akár egy évig is eltartó rehabilitációval kell szembenéznie, miután egy ötcsillagos török szállodában töltött pokoli vakáció során üszkösödés alakult ki nála, ami miatt a vakbele felrobbant és életmentő műtétet kellett végrehajtani rajta. A családja most megszólalt, a szálloda undorító higiéniai körülményeiről számoltak be.
Vágólapra másolva!

Egy hároméves kisfiúnak egy évig tartó rehabilitációval kell szembenéznie, miután súlyosan megbetegedett egy törökországi ötcsillagos üdülőhelyen töltött családi nyaralás során. Isaiah az alanyai Xafira Deluxe Resort and Spa szállodában szállt meg a családja 24 tagjával együtt, hogy megünnepeljék a nagybátyjuk születésnapját, amikor június végén szemfertőzést és gyomorrontást kapott. 

Nagynénje, Pavern Gill elmondta, hogy négyéves lánya és egy másik gyermeke is rosszul lett a nyaralás utolsó napjaiban, lázzal és hasfájással küzdöttek.

Isaiah a legrosszabbal nézett szembe: amikor végül hazaért, kórházba kellett szállítani, ahol az orvosok megállapították, hogy üszkösödés van a vakbelében, gyomor-bélgyulladásban és E. Coli-mérgezésben szenved.

A vakbele kiszakadt, és sürgősen műteni kellett, ami a nagynénje szerint élet-halál helyzet volt, és amiből még egy hónappal később is lábadozott. 

A feldúlt anyuka most a MailOnline-nak elmondta, hogyan borította fel boldog életüket a szörnyű megpróbáltatás - és figyelmeztette a többi családot is, hogy ne menjenek abba a szállodába, ahol ők voltak.

Ami egy örömteli törökországi nyaralásnak indult, az egy olyan rémálommá változott, amilyet soha nem is képzeltünk volna

- mondta Isaiah nagynénje, Pavern. 

Ő és nővére - Isaiah anyukája - fejenként körülbelül 1500 fontot (692 ezer forintot) fizettek a nyaralásért. Amikor az üdülőhelyre értek, Pavern a higiénia egyértelmű hiányát tapasztalta. 

Piszkosak voltak a szobák, a mosdók - a higiénia a szállodában borzalmas volt. A személyzet nem tisztította a medencét, és nem volt benne klór sem. Csak úgy tudtuk rávenni a takarítókat, hogy fertőtlenítőt használjanak a szobánkban, hogy borravalót adtunk nekik.

A család soha nem gondolta volna, hogy a gyermekeik megbetegednek, amíg a nyaralás vége felé furcsa tüneteket nem kezdtek mutatkozni. 

A lányom és a két unokaöcsém lázas lett, de kezdetben azt hittük, hogy ez annak köszönhető, hogy a napon voltak és ki-be járkáltak a medencébe. Nem gondoltunk bele semmit. Isaiah-nak aztán nagyon súlyos szemfertőzése lett: a szeme kidudorodott és nagyon megdagadt. A gyerekek sokat sírtak, és azt mondták, hogy fáj a hasuk. De én csak arra gondoltam, hogy talán csak az étel miatt van.

Pavern elmondta, hogy már korábban is aggódtak az ételek miatt, miután észrevették, hogy az üdülőhely konyhájából kellemetlen szag áradt. 

A szálloda személyzetével szembeni nyelvi akadályok miatt nehezen tudták felhozni a szálloda higiéniájával kapcsolatos aggályaikat, és csak egy alkalmazottal beszéltek, aki csak korlátozottan tudott angolul.

Képünk illusztráció!
Fotó: Anadolu via AFP / Anadolu via AFP

A család végül július 1-jén repült haza Törökországból, de a gyerekek továbbra is rejtélyes betegségben szenvedtek. 

A hazafelé tartó repülőn a lányom sikoltozott a fájdalomtól

- mondta, hozzátéve, hogy a kislány annyira szenvedett, hogy az utaskísérő személyzet megkérdezte az utasokat, hogy tud-e valaki orvosi segítséget nyújtani. 

Az Egyesült Királyságban a négyéves kislányt kétszer is kórházba szállították, de az orvosok nem tudták, mi a baja, amíg meg nem kapták a székletminta eredményét. A lánya akut gasztroenteritiszben és mirigylázban szenvedett. 

A kislány mára felépült, de unokatestvére, Isaiah hetekkel később is súlyos beteg maradt. 

A fiú édesanyja elvitte őt orvoshoz, amíg Törökországban voltak, cseppeket kapott a szemére és fájdalomcsillapítót, mivel a láza 39 Celsius-fokra emelkedett. Az anyuka szerint azonban a helyzet rosszabbodott, amikor visszatértek az Egyesült Királyságba, így a háziorvostól kért segítséget. 

Antibiotikumot kapott, de ez sem segített. Miután egy nap újra és újra hevesen hányt, a család úgy döntött, hogy elég volt, és bevitték Isaiah-t a Warwick kórházba. Az orvosok hamarosan rájöttek, hogy állapota súlyos és mentővel a birminghami gyermekkórházba vitték át.

Ott felfedezték, hogy súlyos üszkösödése van, és azonnal sürgősségi műtétre küldték. Isaiah édesanyja elmondta, hogy a fertőzés súlyossága olyan nagy volt, hogy invazív műtétre volt szükség, és teljesen ki kellett tisztítani. 

A műtét után a kisfiút infúzióra és tápszondára kellett kötni, fájdalmaira morfiumot kapott.

Isaiah több mint két hétig volt kórházban és édesanyja végig az ágya mellett volt. Július 30-án hazaengedték, de néhány nappal később vissza kellett vinni a sürgősségire. Most már otthon van, de a teljes felépülése várhatóan hónapokig vagy évekig fog tartani, és az orvosok azt mondták az anyjának, hogy lehet, hogy újra be kell majd szállítani, mivel még mindig nem eszik és iszik rendesen. 

Még csak három éves, ez annyira traumatikus számára

- mondta a nagynénje. 

Akár egy évbe is beletelhet, mire teljesen felépül. 

A család most adománygyűjtést indított, hogy támogassák Isaiah-t és az édesanyját, aki kénytelen volt abbahagyni a munkát, hogy gondoskodhasson fiáról. A testvérek elmondták, hogy azért akartak beszélni a családjuk szörnyű élményéről, hogy felhívják a figyelmet az úgynevezett ötcsillagos szállodában uralkodó szörnyű körülményekre.

Az Alan Xafira Hotelről szóló Tripadvisor-értékelésben Pavern figyelmeztette a többi utazót: 

Azt ajánlom, hogy ne szálljanak meg ebben a szállodában. Az egészségügyi kockázatok súlyosak, és a hanyagságuk hatalmas szenvedést okozott a családomnak és nekem. Szerettei biztonsága érdekében kérjük, válasszon másik szállást, különösen, ha kisgyermekei vannak.

Az oldalon véleményt hagyó látogatók közül minden ötödik szörnyűnek minősítette a szállodát, és más utazók is panaszkodtak a rossz higiéniai körülményekre - számolt be róla a Daily Mail.

Nemrég arról is beszámoltunk, hogy legalább 26 turistát kórházba szállítottak Cipruson, miután olyan mérgező gázokat lélegeztek be, amelyeket a hotel medencéjének karbantartója használt, akit aztán a vezetőjével együtt letartóztattak.

Novemberben írtunk egy hasonló esetről, amikor egy brit pár meghalt Egyiptomban miután a hoteljükben mérgező gázzal poloskát irtottak. A szakértői jelentés megerősítette, hogy az a mérgező vegyi anyag okozhatta a pár halálát, amit az irtás során használtak. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!