Fél év után végre megoldották a rejtélyes olajszennyezést

Vágólapra másolva!
Sikeresen újraindították azt a titokzatos tankhajót, amely jelentős olajszennyezést okozott, miután februárban felborult Trinidad és Tobago partjainál – közölte a kormány.
Vágólapra másolva!

A műveletet hétfőn fejezték be, és a csak Gulfstream néven ismert hajót most búvárok fogják megvizsgálni, mielőtt elvontatnák - közölte az Energiaügyi Minisztérium, olvasható a BBC-n megjelent cikkben. 

A zátonyra futott hajót Tobago délnyugati részén találták meg személyzet nélkül. Segélyhívás nem történt, és a helyi hatóságok nem találtak meg felelőst az esetért.

Az elvontatásra váró hajó - Fotó: TRINIDAD AND TOBAGO`S MINISTRY OF ENERGY / AFP

A baleset óta mintegy 50 000 hordó olaj szivárgott ki, ami károsította a karibi sziget érintetlen partjait, és arra késztette a kormányt, hogy országos vészhelyzetet hirdessen ki.

Egy búvárcsapat felmérte a tartályhajót, és eltávolították a lelógó törmeléket, amely hatással lehet a fővárosba, Trinidadba, Port-of-Spainba való vontatásra.

A vontatóhajót vontató hajót soha nem találták meg.

Egy takarítási akció során mintegy 1000 önkéntes dolgozott a kormány alkalmazottai mellett Tobago strandjain.

Májusban Stuart Young energiaügyi miniszter úgy becsülte, hogy a teljes kár elérheti a 30 millió dollárt, azaz a 10,6 milliárd forintot.

Az első hetekben az olajszennyezés több 160 kilométerre terjedt, és egészen Bonaire-szigetekig. 

Hatalmas károkat okoz a kiömlött olaj éves szinten is. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!