Irányíthatatlan lett egy tartályhajó a Vörös-tengeren, amit húszik támadhattak meg

Vágólapra másolva!
Elvesztette motorerejét és manőverezőképességét egy olajszállító hajó szerda reggel a Vörös-tengeren, miután Jemen partjaitól nem messze lövések és dróntámadások érték. Az akciót egyelőre senki sem vállalta magára, de elkövetésével a jemeni húszikat gyanúsítják.
Vágólapra másolva!

A görög hajózási minisztérium és a brit haditengerészet tengerhajózási biztonsági információs szolgálatának (UKMTO) jelentése szerint a Delta Tanker üzemeltetésben görög zászló alatt, Irakból Ciprusra tartó Sounion nevű tartályhajót a jemeni Hodeida kikötőjétől mintegy 140 kilométerre nyugatra két kishajóról támadták. 

A két hullámban kialakult lövöldözés közben kigyulladt a hajó, ami a motor károsodásához és a hajó kormányozhatóságának a csökkenéséhez vezetett.

A Delta Tanker megerősítette, hogy az incidens miatt a hajó kisebb károsodást szenvedett de hozzátették, hogy a fülöp-szigeteki és orosz tengerészekből álló 25 tagú legénysége nem sérült meg, és azon dolgozik, hogy tovább folytathassák útjukat. Egy tengerészeti forrás közben arról értesítette a Reuters hírügynökséget, hogy a hajó a nehézségei ellenére a szél segítségével, külső beavatkozás nélkül is képes lehet még útjának folytatására.

Az UKMTO arra emlékeztetett, hogy egy héttel ezelőtt a Sounion tartózkodási helyétől nem messze, a jemeni Áden kikitőjétől pedig 100 kilométeres távolságra egy hete észlelték az előző ilyen támadást, amely az érintett hajón két robbanást okozott, de személyi sérülést nem okozott, és megtámadott hajó továbbhaladt a helyszínről.

A Vörös-tenger és a tőle délkeletre eső Ádeni-öböl térségében azóta csökken a hajózás biztonsága, hogy az Irán által támogatott jemeni húszik a gázai fegyveres konfliktusra reagálva, a palesztinok melletti kiállásként november óta több mint 80 támadást követtek el a Vörös-tengerre tartó amerikai, brit és izraeli kereskedelmi hajók ellen. Miután a hajók közül egyet el is foglaltak, a többi hajó nagy része azóta inkább kerülőúton közlekedik.

A nemzetközi közösség hajói válaszlépésként amerikai vezetéssel őrjáratozni kezdtek az addig nem elég jól védett Ádeni-öböl északi részén, valamint több ízben is légicsapásokat mértek a húszik jemeni állásaira.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!