Oroszország óriási csapást mért Harkovra, csak idő kérdése Donbász összeomlása

Események

Oroszország, Ukrajna, orosz-ukrán háború, Marinka, tüzérség, katona
Ukrán katona készít elő 155 mm-es tüzérségi lövedékeket Marinkánál, 2024. augusztus 29-én.
Fotó: Diego Herrera Carcedo / ANADOLU / Anadolu via AFP
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül23 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 920. napjáról

 

06:37
szeptember 01, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt szombaton

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

06:42
szeptember 01, 2024
Vágólapra másolva!

Ezt mondta Lavrov Ukrajna NATO tagságáról és Kurszkról

Fantasztáknak és provokátoroknak nevezte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azokat, akik az ukrajnai konfliktus rendezése érdekében felvetették, hogy csak a kijevi vezetés által jelenleg ellenőrzött területeket vegyék fel a NATO-ba.

Lavrov az RT orosz állami televízió "Hidak keletre" című dokumentumfilmjében adott, szombaton ismertetett interjújában úgy fogalmazott, hogy "fantaszták és provokátorok azok, akik olyasfajta megoldásokat próbálnak elénk tárni, hogy legyen meghagyva Ukrajnának, amije most van, ezt a maradékot vegyék fel a NATO-ba és minden jó lesz".

Az orosz diplomácia vezetője leszögezte: Moszkva álláspontja világosan ismert az ukrajnai kérdésben,

 szó sem lehet Ukrajna NATO-csatlakozásáról.

Az orosz külügyminiszter "dilettantizmusról, illetve esztelenségről" beszélt Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője azon nyilatkozatával kapcsolatban, miszerint az Oroszországgal szemben ultimátumokat megfogalmazó "Zelenszkij-formulának" nincs alternatívája. "Azt gondoltam legalább van valami műveltségük, hozzáértésük ahhoz, hogy hogyan kell a valóságból kiindulva politikát folytatni. Ez zsákutcának bizonyult. Világos, hogy Josep Borrell a legnagyobb európai ruszofóbként akar megmaradni a történelemben. Távozik tisztségeiből. Ez olyan dilettantizmus, vagy már esztelenség, amely megfertőzte a diplomaták és politikusok eszét" - tette hozzá.

Lavrov beszélt arról is, hogy szerinte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra törekszik, hogy az ukrajnai háborút a NATO bevonásával zajló átfogó konfliktussá változtassa, hogy "a katonai szövetség erői harcoljanak helyette".

  Lavrov egyben szóvá tette az ukrán erők kurszki betörését is. Mint mondta, Zelenszkij elismerte, hogy a Kurszk megye elleni támadást azért intézte, hogy a területeket elcserélje. 

Oroszország azonban nem fog tárgyalni saját területeiről 

- jelentette ki. (MTI)

06:46
szeptember 01, 2024
Vágólapra másolva!

Tömeges ukrán dróntámadás Moszkva ellen

Szeptember 1-jén éjjel több tucatnyi drón vette célba több orosz régiót, köztük Moszkvát, Tvert, Voronyezst, Tulát, Kalugát, Brjanszkot, Belgorodot, Lipcsét és Kurszkot - közölték helyi tisztviselők.

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester azt állította, hogy

 legalább öt drónt lőttek le az orosz főváros régiójában.

 Polgári infrastruktúrában keletkezett károkról vagy áldozatokról nem érkezett jelentés. A Kyiv Independent nem tudta azonnal ellenőrizni ezeket az állításokat.

 

07:13
szeptember 01, 2024
Vágólapra másolva!

Több mint 30 ezren jöttek tegnap Ukrajnából Magyarországra

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 7838 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 22394 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az ORFK. 

A beléptetettek közül a rendőrség 66 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében. (MTI)

07:59
szeptember 01, 2024
Vágólapra másolva!

Ekkora dróntámadás még nem érte az oroszokat

Ahogy korábbi bejegyzésünkben írtuk, Ukrajna az éjszaka folyamán tömeges dróntámadást indított a moszkvai és más régiók ellen, ezek az olajfinomítókat és erőműveket célozták. Orosz bejelentés szerint 158 drónt lőttek a Moszkvát, Tvert, Voronyezst, Tulát, Kalugát, Brjanszkot, Belgorodot, Lipcsét és Kurszkot érintő támadásban. 

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester azt állította, hogy legalább kilenc drónt lőttek le az orosz főváros térségében. Szobjanyin szerint az egyik drónt a moszkvai olajfinomító közelében semmisítették meg. A finomító egyik épülete megrongálódott, és a támadást követően tüzet jelentettek - jelentette az orosz állami Ria Novosztyi hírügynökség.

08:38
szeptember 01, 2024
Vágólapra másolva!

Harkivot támadták az oroszok, hatan megsérültek

Legalább hat ember megsérült, köztük egy terhes nő, a szeptember 1-jére virradó éjjel a Harkivi területet ért orosz támadásban - jelentette Oleh Szinyehubov kormányzó. 

Közben az éjszaka folyamán több orosz drón vette célba Dnyipropetrovszk területét. Szerhij Liszak kormányzó elmondta, hogy két drónt lőttek le a régió felett, és két ember - egy 72 éves nő és egy 66 éves férfi - megsérült a támadásban. (Kyiv Independent)

 

09:47
szeptember 01, 2024
Vágólapra másolva!

Zelenszkij ismét kérte az USA-t, hogy oldja fel a fegyverkorlátozást

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kérte az Egyesült Államokat, hogy engedélyezze Kijevnek Oroszország belső területeinek megtámadását, miután képviselői szombaton Washingtonban magas rangú amerikai tisztviselőkkel találkoztak.

Washington 2022 óta több mint 50 milliárd dollár értékű katonai segélyt nyújtott Ukrajnának, de a fegyverek használatát ukrán területre és a védelmi célú határon átnyúló műveletekre korlátozta.
 

10:47
szeptember 01, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország csapást mért az ukrán erők repülőterére

A Nyikolajev földalatti koordinátora, Szergej Lebegyev két éjszakai robbanásról számolt be az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) repülőterének környékén, Krivij Rih közelében – írja a RIA Novosztyi.

„Szeptember 1-jén két robbanás hallatszott a Dnyipropetrovszki régióban található Krivij Rih-ben. Embereink azt írják, hogy a támadás a Dolgincevszkij repülőtér felé irányult” – mondta.

A repülőtéren földalatti parancsnoki állomás és raktárak találhatók.

Korábban a Mi-28NM helikopter legénysége az Ukrán Fegyveres Erők személyzetét és páncélozott járműveit találta el a Kurszk régió határterületén. 

11:29
szeptember 01, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrán drónt lőttek le Jaroszlavl felé közeledve

Jaroszlavl térségében visszaverte az ukrán dróntámadást az orosz légvédelem – jelentette Mihail Evraev kormányzó ezt a Telegram csatornáján.

A régió vezetője szerint áldozatok nem voltak, pusztítás nem történt. Evraev hangsúlyozza, hogy a védelmi minisztérium egységei és a bűnüldöző szervek folytatják az intézkedéseket a térség biztonsága érdekében.

A mai napon a légvédelmi erők több drónt is lelőttek az égen a Ryazan régió felett. A helyi hatóságok szerint senki sem sérült meg. Tegnap este az is kiderült , hogy három drón megsemmisült a főváros felé közeledve. Ezenkívül egy nappal korábban arról számoltak be, hogy elfojtották a Tula, Brjanszk, Voronyezs és Lipec régiók UAV-okkal történő megtámadására irányuló kísérleteket.
 

12:21
szeptember 01, 2024
Vágólapra másolva!

Drónok támadták meg a moszkvai olajfinomítót

A drónt a Moszkvai Olajfinomító (MNPZ) területén lőtték le – közölte Szergej Szobjanin, a főváros polgármestere . „Nem történt kár vagy áldozat, nincs veszélyben a moszkvai olajfinomító működése” – szögezte le . Moszkva polgármestere hozzátette, hogy egy másik drónt is lelőttek Ramenszkij városi kerületében a főváros felé közeledve.
 

13:37
szeptember 01, 2024
Vágólapra másolva!

A vnukovói repülőtéren több járat is késett

A Vnukovo repülőtéren több járat is késett egy dróntámadás visszaszorítása miatt. Az Antalya, Isztambul, Jereván, Aktau és Bodrum repülőjáratai késnek  - írja a Lenta.

Korábban a légvédelmi rendszer megsemmisített egy Moszkva felé tartó drónt Podolszkban. Később egy másik, Moszkva felé repülő UAV-t  is lelőttek le.

15:00
szeptember 01, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrán drónok próbáltak megtámadni egy erőművet a moszkvai régióban

Pilóta nélküli légi járművek (UAV) próbálták megtámadni a Kashira Állami Kerületi Erőművet (GRES) a moszkvai régióban - nyilatkozta a Kashira városrész vezetője, Mihail Shuvalov.

Shuvalov elmondta, hogy három drón próbálta megtámadni a Kashirskaya Állami Kerületi Erőművet.

"Nem volt áldozat vagy pusztulás, tűz sem keletkezett. Az előfizetők áramellátása rendszeresen biztosított. A sürgősségi szolgálatok a helyszínen vannak" - tette hozzá

Ezt megelőzően a szemtanúk tűzről számoltak be a Konakovskaya Állami Kerületi Erőműben. A tüzet feltehetően dróntámadás okozta. Mash szerint a lakosok „egy drón jellegzetes hangját” hallották, amit robbanások és tűz követett.

Később a regionális kormány tisztázta , hogy öt drónt lőttek le Konakovo térségében, Tver régióban. A mentőszolgálat szakemberei a helyszínen dolgoznak. A dróntámadás után a tüzet a tveri régióban lokalizálták - mondta Igor Rudenya regionális kormányzó.
 

15:39
szeptember 01, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország megtámadta Harkovot

Oroszország szeptember 1-jén támadást indított Harkov városa ellen. A városból több robbanást is jelentettek, legalább 41 ember megsebesült – jelentették a helyi hatóságok. 
 

16:20
szeptember 01, 2024
Vágólapra másolva!

Megtalálták az eltűnt orosz Mi-8-as helikopter roncsait túlélők nélkül

Megtalálták az eltűnt orosz helikopter roncsait, túlélőket azonban nem találtak. A helikopter tegnap tűnt el 22 utassal a fedélzetén Kelet-Oroszországban - közölte az orosz állami média.

16:52
szeptember 01, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország nem biztosított humanitárius folyosót

Oroszország nem biztosított humanitárius folyosót állampolgárai számára, hogy elhagyhassák Kurszkot, több mint három héttel azután, hogy Ukrajna megkezdte behatolását a térségbe – mondta Vadim Mysnyk, a szövetség szóvivője.

17:01
szeptember 01, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország Donyecket és Herszont támadta

Hárman meghaltak, kilencen megsebesültek miután Oroszország Donyecket és Herszont támadta – jelentették a helyi hatóságok szeptember 1-jén.

17:31
szeptember 01, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajnát bekeríthetik Dzerzsinszkben és Kurakhovoban

Az orosz hadsereg pokrovszki sikerei miatt veszélyben vannak az Ukrán Fegyveres Erők Dzerzsinszkben és Kurakhovóban lévő egységei – írja a Telegraph brit lap.

"Fennáll a veszélye, hogy az ukrán front egy nagy szakaszát bekerítik északon Toretsk térségében és délen, Kurakhovo térségében" - áll a cikkben.

A kiadvány szerint Pokrovszk elfoglalása lehetővé teszi az orosz hadsereg számára, hogy a jövőben felszabadítsa Donyeck  jelentős részét, és csapást mérjen Dnyipropetrovszk irányában.

18:09
szeptember 01, 2024
Vágólapra másolva!

Az orosz erők elfoglalták Kirovo települést is a Donbasszban

Az orosz erők Centr csapatcsoportosításának egységei felszabadították Kirovo települést a Donyecki Népköztársaságban (DNR) – közölte az orosz védelmi minisztérium.„A „Centr” csapatcsoportosítás egységei aktív akciókkal felszabadították a Donyecki Népköztársaság Kirovo települését és folytatják az előrenyomulást mélyen az ellenséges védelembe” – pontosított a minisztérium. Ezen kívül a harcosok csapást mértek az ukrán erők 44. gépesített, 95. légideszant támadó, 142. gyalogsági és 71. jeager dandárjának alakulataira a DNR Grodovka, Kalinovo, Mihajlovka, Rozovka és Druzsba települések térségében.

19:30
szeptember 01, 2024
Vágólapra másolva!

Lavrov: nem lesz területcsere a Kurszki terület elleni támadás után

Oroszország nem fontolgatja a területcserét a Kurszki terület elleni támadás után – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az RT hírtelevíziónak adott interjújában.

„Nagyon nehéz megmondani, hogy milyen célt és szándékot követtek. De a politikai elemzők most erről vitatkoznak. És még [Volodimir] Zelenszkij [ukrán elnök] is azt mondta – ő néha freudi elszólásokat tesz -, hogy erre szükségük lesz a jövőbeni cserékhez. Ezért ejtenek foglyokat és ezért akarnak négyzetkilométereket elfoglalni. Ez annyira együgyű és naiv. Mi nem tárgyalunk a területünkről senkivel. Nem tárgyalunk a területünkről” – mondta a miniszter, miközben kommentálta Ukrajna Kurszki terület elleni támadását.

19:51
szeptember 01, 2024
Vágólapra másolva!

Bild: a NATO és Ukrajna szigorúan titkos találkozót tartott Drezdában

A NATO-tagállamok és Ukrajna magas rangú katonai tisztviselői a németországi Drezdában gyűltek össze titkos megbeszélésekre a héten – állítja a Bild című német lap. A vendéglátó ország állítólag arra használta ki az alkalmat, hogy fegyvergyártóinak legújabb innovációit reklámozza.A hónap elején Németország vezető védelmi vállalata, a Rheinmetall bejelentette, hogy 2024 első félévében csaknem megduplázta nyereségét. A fegyveripari óriás szerint az ukrajnai konfliktus is azon tényezők közé tartozott, amelyek „jelentősen javították az üzleti teljesítményt”. Több elemző szerint a cég éppen ezért érdekelt a konfliktus elhúzódásában.

20:27
szeptember 01, 2024
Vágólapra másolva!

Megkezdődött a Vuhledar elleni támadás

Megkezdődött a Vuhledar elleni támadás – jelentette a 155. dandár tengerészgyalogsága.

Mint ismertté vált, az Ukrán Fegyveres Erők harcosait a közelmúltban áthelyezték Selidovoba, így nem tudták megtartani a város védelmét.

Az interneten megjelent egy videó a Vuhledar elleni hatalmas támadásokról. A felvételen robbanások és lerombolt épületek láthatók.

Korábban augusztusban jelentették be, hogy az orosz fegyveres erők offenzívát dolgoznak ki Vuhledar irányában. Aztán tisztázták, hogy az orosz hadsereg elvágta a Vuhledart és Konstantinovkat összekötő autópályát, és elfoglalta Vodyanye falut.

20:59
szeptember 01, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanások Szumiban

Robbanások sorozata történt Szumiban szeptember 1-jén, vasárnap – számolt be a „Public” ukrán kiadvány.

A kiadvány két robbanást jelentett be a városban, majd ezt követően még több robbanás történt. Az illetékesek egyelőre nem kommentálták az információkat.


 

04:42
szeptember 02, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!