Elsüllyedt Kína legújabb atom-tengeralattjárója

Vágólapra másolva!
Kína arra irányuló erőfeszítései, hogy tengeri katonai paritást érjen el az Egyesült Államokkal, súlyos csapást szenvedett el, miután legújabb, legmodernebb atom-tengeralattjárója elsüllyedt tavaly májusban vagy júniusban egy Wuhan melletti hajógyárban.
Vágólapra másolva!

Egy amerikai védelmi tisztviselő a Reutersnek elmondta, hogy a Zhou-osztályú hajó - amely a kínai tengeralattjárók új típusának első tagja, és a manőverezőképességet segítő X alakú faráról ismert - feltehetően egy dokkban volt, amikor elsüllyedt. Nem tudni, hogy voltak-e áldozatok - vagy hogy a tengeralattjáró fedélzetén volt-e akkor nukleáris üzemanyag, bár a szakértők ezeket valószínűnek tartják. A tengeralattjárót végül sikerült megmenteni, de úgy vélik, még hónapokba telik, mire újra tengerre lehet bocsátani. A tisztviselők szerint nincs arra utaló jel, hogy a kínai hatóságok ellenőrizték volna a vizet vagy a közeli környezetet lehetséges sugárzás miatt. A kínai hadsereg nem ismerte el az esetet - írja a WSJ.

Először Thomas Shugart, a Center for a New American Security vezető munkatársa és egykori amerikai tengeralattjáró-tiszt a közösségi médiában figyelt fel az úszó daruk szabálytalan tevékenységére - amelyet műholdas felvételeken látott. Shugart felvetette, hogy baleset történhetett egy tengeralattjáróval, de nem tudta, hogy az nukleáris meghajtású tengeralattjáró volt. 

El tudja képzelni, hogy egy amerikai atom-tengeralattjáró elsüllyed San Diegóban, és a kormány eltussolja, és nem szól róla senkinek? Úgy értem, szent tehén!

Egy meg nem nevezett amerikai védelmi tisztviselő a Reutersnek elmondta, hogy az incidens és az azt övező hallgatás komoly kérdéseket vet fel a kínai hadsereg kompetenciájával és elszámoltathatóságával kapcsolatban. 

A kiképzési normákkal és a felszerelés minőségével kapcsolatos nyilvánvaló kérdéseken túl az incidens mélyebb kérdéseket vet fel a PLA belső elszámoltathatóságával és a kínai védelmi ipar felügyeletével kapcsolatban - amelyet már régóta sújt a korrupció

 - mondta. A szakértő szerint nem meglepő, hogy a PLA haditengerészete megpróbálja eltitkolni az esetet. A washingtoni kínai nagykövetség szóvivője azt mondta, hogy nem tudnak információval szolgálni. A Pentagon jelentése szerint az új kínai tengeralattjárók fejlesztésének célja az, hogy ellensúlyozzák az Egyesült Államok haderejét és tengeri fölényt teremtsenek egy esetleges tajvani konfliktus esetére - írja a Guardian. A kínai-tajvani konfliktusról az Origon is több ízben beszámoltunk, Kína nem ismeri el a demarkációs vonal létezését, a szigetet saját területének tekinti.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy az amerikai haditengerészet bemutatta az első gendersemleges tengeralattjárót. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő szerint több mint ezer atomrakéta áll készen a kilövésre és több mint hatvan éve nem volt ilyen közel az atomháború.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!