Fölényesen nyert Donald Trump az elnökjelölti vitán

Trump Harris
Donald Trump és Kamala Harris
Fotó: AFP/Saul Loeb
Vágólapra másolva!
Nehéz helyzetben volt Donald Trump, mert míg Joe Bidennel vitázva jóval erőteljesebben nyilvánulhatott meg a Republikánus Párt jelöltje, most ügyelnie kellett arra, hogy egy női vitapartnerrel szemben ne legyen agresszív vagy megfélemlítő. Magyarics Tamás, az ELTE professor emeritusa elemezte a vitát.
Vágólapra másolva!

Magyarics Tamás, az ELTE professor emeritusa a Magyar Nemzetnek elemezte az elnökjelölti vitát.

A demokrata jelölt nyilvánvalóan erős hátszelet kapott az ABC televíziós csatorna műsorvezetőitől, de ez várható volt, ugyanis a médium ismerten republikánus- és Trump-ellenes

– mondta a szakértő, hozzátéve, hogy már a vita előtt tudni lehetett, hogy Kamala Harris alelnök, a Demokrata Párt elnökjelöltje többet nyerhet a televíziós vitában, hiszen Trump ismertsége sokkal magasabb az övénél. Ennek ellenére az emberek többsége az első felmérések szerint úgy nyilatkozott, hogy a vita nem változtatott a véleményén.

Amikor Donald Trump volt elnök, a Republikánus Párt jelöltje Orbán Viktorról beszélt, azt hangsúlyozta, hogy egy sikeres és erős vezető kell, és szerinte Harris nem ilyen vezető lenne – mutatott rá a szakértő.

Magyarics Tamás szerint Harris nehezen tudja eltávolítani magától a Biden-kormányzat tevékenységét főleg a határvédelem és a gazdaság területén.

Harrisnek általában, és nem csak ebben a vitában, az egyik legnagyobb gondja vagy dilemmája, hogy hogyan mutasson valami újat, tehát hogy ő újdonságot képvisel

– mondta. Hozzátette, hogy az alelnökre „ráégett” az elmúlt három és fél év politikája, többek között a sok millió illegális bevándorló és a magas infláció.

Ezeket annak ellenére sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy az ABC műsorvezető igyekeztek kedvező pályát biztosítani Harrisnek, és jóval kevesebb alkalommal kérdeztek vissza vagy pontosítottak adatot, mint Donald Trump esetében – emelte ki a szakértő.

– mondta Magyarics Tamás, aki szerint a kérdés az, hogy az emberek mennyire hiszik el, hogy a jelenlegi alelnök elnökként bármi újat tud hozni. Hozzátette: eddig úgy tűnik, a jelentős médiaháttér miatt jól tudja eladni a narratíváját az amerikai közönségnek.

Izrael kérdésében Kamala Harris láthatóan ismét egyensúlyozni próbált, egyszerre támogatta a zsidó államnak az önvédelemhez való jogát és az Izrael által elutasított kétállami megoldást. Magyarics Tamás szerint ez nem véletlen, hiszen a Demokrata Párt is megosztott ebben a kérdésben.

A szakértő arról is beszélt, hogy hagyományosan a zsidó amerikaiak nagyrészt demokrata szavazók, mostanában azonban a Demokrata Párt balszárnyán megjelent egy elég erős muszlim választói csoport, akiket a demokraták nem veszíthetnek el, különösen mivel eléggé nagy számban élnek az olyan csatatérállamokban, mint például Michigan.

Harris megpróbál egyensúlyozni a két választói csoport között, és megpróbál mindkettőnek adott esetben elvárásoknak eleget tenni

– hangsúlyozza Magyarics Tamás.

Amint azt az Origo megírta, Trump egyértelműen győzött az idei második elnökjelölti vitán is. Június végén Donald Trump annyira megverte az első idei elnökjelölti tévévitán Joe Bident, hogy a vita után a demokraták pánikba estek, és nem sokkal később visszalépésre kényszerítették a jelenlegi elnököt, aki persze azt állította, saját döntése volt a visszalépés. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!