A holland általános iskolákból is kitiltják a mobiltelefonokat

mobilozás
Képünk illusztráció!
Fotó: ANP via AFP
Vágólapra másolva!
A hollandiai általános iskolákban tanévkezdéstől kitiltják a mobiltelefonokat, a táblagépeket és az okosórákat az osztályteremből - írta hétfőn a Dutchnews hírportál.
Vágólapra másolva!

A gimnáziumokban ez a tilalom már január elseje óta hatályban van. A szabály alól kivételt képeznek azok a tanulók, akiknek egészségi okokból van szükségük ezekre az eszközökre, továbbá, ha a tananyag elsajátítása szükségessé teszi használatukat. A szakközép- és szakmunkásképző iskolákban továbbra is engedélyezett az elektronikus eszközök alkalmazása. 

A holland oktatási minisztérium közleménye szerint a tilalomra azért van szükség, mert a mobiltelefonok elvonják a diákok figyelmét, csökkentve a koncentrációs képességüket, ez pedig károsan hat a tanulási teljesítményre.

Az iskoláknak saját megállapodásokat kell kötniük a tanerővel, a diákokkal és szüleikkel arról, hogy a tilalom pontosan milyen formában lépjen életbe az egyes oktatási intézményekben.

mobilozás
Képünk illusztráció!
Fotó: Iris van den Broek / ANP MAG / ANP via AFP

Óriási a támogatottsága az iskolai mobilhasználat szabályozásának itthon is. A magyarok a kormány számos közoktatási intézkedésével egyetértenek. Legalábbis ez derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb felméréséből

A kutatás szerint az iskolai mobiltelefon-korlátozással 84 százalékuk egyetért. 

Pár napja arról is írtunk, hogy betiltják a mobilokat a görög iskolákban is. Aki nem tartja be a szabályt, egy napra kitiltják az iskolából, többszöri kihágás esetén pedig több napra is kizárhatják az érintett gyereket az oktatásból.

Korábban is beszámoltunk már arról, hogy szeptembertől nálunk is tiltják az iskolákban az okoseszközök használatát. Egy évek óta fennálló, súlyos problémára adhat megoldást a pedagógusoknak, a szülőknek, de leginkább a diákoknak az okoseszközök kitiltásáról szóló magyar rendelet.

Korábban arról is írtunk, hogy hány éves kortól ajánlott telefont adni a gyereknek. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!