Készültségben Európa: ilyen súlyos árvízhelyzet még sosem volt

Vágólapra másolva!
Európa nagy részén harmadfokú riasztás lépett életbe az árvízhelyzet miatt. A helyzet már most olyan súlyos, hogy több területről is evakuálni kellett a lakosságot - és a java még hátravan. A folyamatos esőzések okozta áradások Lengyelországban, Szlovákiában és a Cseh Köztársaságban is jelentős problémát okoznak. Magyarországon szintén árvízkészültség lépett életbe.
Vágólapra másolva!

Az Elba vízszintjének erőteljes emelkedése várható Szászországban a hétvégén. Az állami árvízvédelmi központ figyelmeztetése szerint szombat este a schönai mérőállomáson, vasárnap kora reggel pedig Drezdában várhatóan a víz magassága eléri az 1-es riasztási szintet. Riesa városát a vasárnap folyamán, Torgau-t pedig várhatóan hétfőn érinti az árvízveszély.

A vízszint továbbra is nagyon gyorsan emelkedik, egyes helyeken elérheti a 3-as riasztási fokozatot is

– közölték a szakemberek. 

A víz szintje várhatóan a jövő hét szerdán és csütörtökön tetőzik majd – írja a Bild.

Alsó-Ausztriában péntek este óta 160 esethez riasztották a tűzoltókat. Ezek főként viharkárok miatti riasztások voltak – mondta Klaus Stebal, a tartományi parancsnokság szóvivője szombat reggel az APA megkeresésére. 

A helyzet „fokozódott” – jelentette a szóvivő. Több településen, például Wachau térségében mobil árvízvédműveket állítottak fel. A vízszintek „tetőzése” Stebal szerint nagyrészt a hétfőre virradó éjszakára várható.

Néhány településen már pénteken elkezdték az embereket evakuálni. 

Több utat lezártak és több katasztrófaelhárító egységet is kirendeltek a súlyosan érintett területekre. A mai nap folyamán homozsákokat készítenek elő a vészhelyzetre - számolt be a Wetter.

A meteorológusok szerint péntektől keddig Ausztria nagy részén összesen 10-20 centiméter eső fog esni, de helyenként akár 30 centiméter körüli vagy annál is több eshet, különösen Alsó- és Felső-Ausztria hegyeiben és dombvidékein. Ausztria magasabb régióiban további havazás is lehet, amely problémákat okozhat a közlekedési útvonalakon és az elektromos vezetékeknél – hangsúlyozta a Geosphere Austria a helyi árvizekre és sárcsuszamlásokra vonatkozó figyelmeztetések mellett. Az időjárási helyzet a globális felmelegedésnek köszönhető. 

Az ilyen mennyiségű eső is szokatlan

– magyarázta Alexander Orlik klimatológus.

Árvízkészültségben a keleti szomszédok

Az Ausztriától keletre fekvő országokban a katasztrófavédelmi szolgálatok szintén készülnek az elkövetkező napok árvízveszélyére. A pénteki tartós esőzések Lengyelországban, Szlovákiában és a Cseh Köztársaságban fokozták az aggodalmat, hogy a folyók kiléphetnek medrükből, átszakíthatják a gátakat. 

"Felkészülünk a legrosszabb forgatókönyvekre" – mondta Petr Fiala cseh miniszterelnök Prágában.

Egyes folyókon olyan súlyos árvizek várhatók, mint amilyenek csak évszázadonként egyszer fordulnak elő és a helyzet Németországban is romolhat.

Lengyelországban Wieslaw Lesniakiewicz belügyminiszter-helyettes felszólította az embereket, hogy tegyenek óvintézkedéseket az esetleges áradások ellen. A folyók közelében a földszinten élőknek fel kell készülniük az árvízre – mondta az Rmf.fm rádióállomásnak. A garázsokat ki kell üríteni, az autókkal pedig biztonságos helyre kell parkolni. 

Előfordulhatnak olyan helyzetek is, amikor átmenetileg nem lesz ivóvíz vagy áram.

Közben a meteorológiai intézet árvízvédelmi figyelmeztetést adott ki Alsó-Sziléziára, Opole városára, Szilézia és Kis-Lengyelország régiójára. Ott négyzetméterenként akár 150 liter víz is hullhat - áll a hivatal közleményében. A hadsereg és az összes egyenruhás szolgálat készenlétben áll - írta Wladyslaw Kosiniak-Kamysz védelmi miniszter az X-en. 

Csehországban a kormány pénteken válságstábot hívott össze a heves esőzésekre való tekintettel. 

A Moldva vízszintje „gyorsan megnövekedett” – jelentette be Marek Vyborny mezőgazdasági miniszter a X-en. Pénteken másodpercenként több mint 300 köbméter vizet engedtek ki. Ennek célja, hogy a tározók kapacitásait szabadon tartsák a később várható víztömegek számára. Prága történelmi belvárosában védőfalak emelését tervezik. A Moldvából egy holttestet is kiemeltek – a rendőrség szerint egyelőre nem világos, miért halt meg a férfi.

Közben a cseh meteorológiai szolgálat a hétvégére az ország nagy részére kiterjesztette a heves vagy extrém esőzésekre vonatkozó figyelmeztetését. Különösen kritikussá válhat a helyzet Csehország keleti részén. Az előrejelzések szerint a Jeseníky-hegységben fekvő Jesenikben vasárnapig bezárólag négyzetméterenként akár 400 liter eső is hullhat. A hétvégi labdarúgó-bajnoki mérkőzéseket törölték.

A hatóságok az úgynevezett évszázad árvizére számítanak a Morava határfolyón is. 

A szlovák főváros, Pozsony közvetlenül a Duna és a Morava összefolyásánál fekszik a Magyarországgal és Ausztriával alkotott határháromszögben. Az ország hatóságai meghatározott területeket akarnak elárasztani, hogy megelőzzék a szlovák fővárosban az árvizet - írja a News.at

Árvízhelyzet Magyarországon

Ahogy arról korábban az Origo beszámolt, a Boris névre keresztelt ciklon Magyarországra is jelentős lehűlést, kiadós mennyiségű esőt hozott, és az előrejelzések szerint jelentős árhullámokra kell készülni. Óriási árvíz várható a Duna magyarországi szakaszán is, ezenkívül a Lajta és a Rába is jelentősen áradni fog. A jövőhét elejétől akár harmadfokú árvízvédelmi készültség léphet életbe. Az Országos Vízjelző Szolgálat adatai alapján egy nap alatt fél métert emelkedett a Duna vízszintje. 

Szerda reggel 137 centiméteres, csütörtök reggel pedig már 189 centit mértek a fővárosban. 

Meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban is rendkívül nagy mennyiségű - mintegy 50-220 milliméter - csapadékra kell számítani Magyarországon. A Magyar Honvédség szintén felkészült az árvíz elleni védekezésre.

Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése alapján az osztrák vízgyűjtő területeken várható csapadék miatt a következő hat nap során Nagybajcsnál a Duna vízszintje a III. fok közelébe emelkedhet, míg lefelé az I. fok feletti szintekre számíthatunk.

A Rába és a Lajta esetében a III. foknál magasabb, a Mura esetében pedig a III. fokú, míg a Dráván, Drávaszabolcsnál az I. fok közelében lesz a vízállás. Jelenleg a Duna Komáromig alacsony, az alatt pedig nagyon alacsony vízállású. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerint az előrejelzések továbbra is bizonytalanok
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!