Két éve halt meg Erzsébet királynő, így emlékezett meg fia, III. Károly

Vágólapra másolva!
Szeptember 8-án volt II. Erzsébet királynő halálának második évfordulója, kiderült, hogyan emlékezett fia, III. Károly az évfordulóra.
Vágólapra másolva!

Az egész világot megrázta, amikor a királyi család két éve, szeptember 8-án bejelentette, hogy II. Erzsébet királynő meghalt. A néhai uralkodót 96 éves korában Balmoralban érte a halál. Egyik elődjének sem adatott meg, hogy ennyi időt töltsön el a trónon, és hogy ilyen szép kort éljen meg. Utódja fia, III. Károly lett, aki a királynő halála után több évtizedes várakozást követően lépett trónra. 

III. Károly a szokásokhoz híven, ahogy tavaly is tette ellátogatott a Balmoral mellett ki kis templomba, a Crathie Kirkbe, ahol a néhai uralkodó rendszeres részt vett az istentiszteleteken.

A Sky News szerint a 75 éves király a aberdeenshire-i birtokán szállt meg, itt töltötte II. Erzsébet utolsó napjait. A királynak uralkodása első két évében számtalan kihívással kellett szembenéznie. Rákos megbetegedést diagnosztizáltak nála és menyénél, a walesi hercegnőnél is. 

II. Erzsébet királynő és Károly walesi herceg és a Royal Company of Archers Reddendo felvonulásán a Holyroodhouse palota kertjében 2022. június 30-án Edinburgh-ban.
Fotó: Jeff J Mitchell/Getty Images

A királyi család hivatalos közösségi oldalán 

az X-en közzétett egy fényképet, amin a néhai királynő boldogan mosolyog a Buckingham-palota egyik kerti partiján 2019-ben.

Az uralkodó halvány rózsaszín kalapban és hozzáillő ruhában jelent meg. A következő szavakkal tisztelegtek az emléke előtt: "Emlékezés II. Erzsébet királynőre, 1926-2022".

A néhai királynőnek az Egyesült Királyság és a Nemzetközösség iránti elkötelezettsége megtanított bennünket arra, hogy bármilyen kihívással nézzen szembe országunk, a szolgálat értéke mindig megmarad. Uralkodásának 70 dicsőséges évében e nemzet életének középpontjában állt. Ma emléke előtt tisztelgünk 

- emlékezett meg II. Erzsébetről Sir Keir Starmer miniszterelnök.

Képeken II. Erzsébet élete és 70 éves uralkodása
Az Egyesült Királyság királynője összesen 70 évig és 214 napig uralkodott, ezzel ő volt a birodalom legtovább regnáló uralkodója, aki szeretetnek és tiszteletek örvendett alattvalói körében. 

II. Erzsébet királynőt tíznapos gyászidőszak után, szeptember 19-én helyezték végső nyugalomra a  windsori kastély Szent György-kápolnájában, ahol édesapja, VI. György király; édesanyja, a 2002-ben, 102 évesen meghalt Erzsébet anyakirálynő és néhai férje, Fülöp edinburgh-i herceg is nyugszik.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!