Kínában is megkóstolták a magyar tejmentes „túrót”!

Vágólapra másolva!
Tojásfehérjéből tejtermék-helyettesítők, funkcionális élelmiszerek? Igen, egy magyar találmánynak köszönhetően egyedülálló módon elő lehet ma már állítani a tejmentes, zsírmentes, szénhidrátmentes túró-, tejföl-, sajtkrém-alternatívakat, méghozzá telis-tele értékes állati eredetű, azaz tojás-fehérjével. Sok találmány és szabadalom az íróasztal fiókjának készül, de ez az élelmiszer-innováció idehaza és külföldön is egyre ismertebb és keresettebb. Szeptemberben például Kínában mutatkozott be, köszönhetően annak, hogy a Nemzeti Innovációs Ügynökség is érdemesnek találta arra, hogy képviselje hazánkat a világ nagyközönsége elött.
Vágólapra másolva!

Sanghajban indult az ősz

A 2024. szeptember 7-10. között Sanghajban került megrendezésre Pujiang Innovation Forum (PIF), amely rendezvényen Magyarország díszvendégként vett részt a Nemzeti Innovácós Ögynökség, azaz a NÜI vezetésével. Hazánk többek között tudományos, üzleti és kormányzati delegációt küldött a rendezvényre, mely szereplők lehetőséget kaptak egy kiemelt helyen található pavilonban való kiállításra. Ez az esemény Kína egyik legfontosabb innovációs fóruma, ahol a helyi gazdasági, tudományos és kulturális élet szinte minden jelentős szereplője megjelent. A rendezvény alatt kiállítások, konferenciák és szemináriumok zajlottak

„Kína egy hatalmas piac, így az, hogy Magyarország díszvendégként jelenhetett meg, hatalmas lehetőség volt minden hazai vállalatnak. Kínában a laktózérzékenyek aránya jóval magasabb, mint Európában, ráadásul egyre nagyobb igény van az értékes állati fehérje-forrásokra és a gasztronómiai újdonságokra is, így a tojásfehérje-alapú tejtermék-alternatíva innovációinka is nyitottságot találtunk.” – mondta el Dr. Németh Csaba élelmiszer-mérnök, c. egyetemi tanár, a ToTu fejlesztési igazgatója.

A magyar pavilon kiemelt helyet kapott

Nem csak gazdasági, kulturális rendezvény is volt a fórum

A rendezvényen egyéként nem csak az innovációk, és az azokból adódó kölcsönös üzleti lehetőségek voltak a terítéken, hanem kulturális események is megtalálhatóak voltak a programok között. Ilyen volt a Kínai-Magyar Est, ami egy zenei és színpadi programokkal tarkított vacsora volt, ahol a kínai szakácsok a hagyományos magyar ételeket is újra gondolták, teljesen meglepve mind az európai, mind a keleti ízlelőket.

„A több napos fórum egyik legkönnyedebb és legemlékezetesebb programja volt ez az este, ahol Magyarországot Miklósa Erika képviselte gyönyörű hangjával és színpadi jelenlétével. A magyar szemnek igazi csemege volt a kínai népzene cinballonos előadásmódja is. Igen, csemege a fülnek, ahogy volt ott csemege a szájnak is, mint a kagylós lecsó, vagy a paprikás polippörkölt. Igazi gasztro-újragondolások voltak ezek, amiknek talán nincs is állandó helye az asztalokon, de a két nép közelebb kerülésében egy jóízű beszélgetés kísérőjeként fontos szerepül lehet máskor is.” – folytatta Dr. Németh Csaba.

Magyarország volt a díszvendég a Sanghaji Innovációs Fórumon 

Hogyan tovább?

Kína hiába rendelkezik sok-sok ezer éves hagyományokkal, még most is számos újdonságot tartogat nekünk magyaroknak, és ismerkedési időt követel meg az innovatív kis- és közép vállalatoktól. A távolság és a helyi ellátási lánc milyensége, az ízlésvilág európaitól való eltérése, a volumenek közép-európaitól eltérő nagysága mind-mind számos kihívást támasztanak. A hazaitól eltérő igényekre való történő felkészülés azonban megéri a fáradozást, mondják a már tapasztalattal rendelkező vállalatok, hiszen a világ egyik legnépesebb és legnagyobb gazdaságával rendelkező ország piacán megjelenni hatalmas lehetőségeket tartogat. Reméljük tehát, ha nem is epres, de mondjuk sárkánygyümölcsös proteindús, tojásfehérje-alapú joghurt-alternatívák hamarosan kanalazhatóak lesznek az ázsiai országban is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!