Közép-Európában már legalább 22-en meghaltak az árvíz miatt

árvíz, lengyelország
A lakosokat evakuálják a katasztrófavédelmi dolgozók, miután a Nysa Klodzka folyó elöntötte Lewin Brzeski városát Lengyelország délnyugati részén, 2024. szeptember 17-én. A Borisz vihar miatt Lengyelország déli és délnyugati régióiban a folyók átszakadtak. Lengyelország miniszterelnöke természeti katasztrófahelyzetet hirdetett az érintett területeken.
Fotó: NurPhoto via AFP
Vágólapra másolva!
Legalább 22-re emelkedett a szélsőséges időjárás és az áradások áldozatainak száma Közép-Európában – közölték a hatóságok, miután további három áldozatot jelentettek Lengyelországban és egyet Ausztriában.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzet arról ír, hogy a múlt hét óta erős szél és szokatlanul heves esőzések sújtották Ausztriát, Csehországot, Magyarországot, Lengyelországot, Romániát és Szlovákiát. Habár az időjárás több helyen stabilizálódni látszik, a hatóságok óvatosságra intették az embereket.

Tartanak a gátak átszakadásától

A Magyar Nemzet szemléje szerint Lengyelország két nagyvárosában – a déli Opoleban és a nyugati Wroclawban – még mindig attól tartanak, hogy átszakadhatnak a gátak. Donald Tusk miniszterelnök eközben kedden bejelentette, hogy további kormányzati segélyt nyújtanak a vihar által sújtottaknak, így a teljes összeg kétmilliárd zlotyra (184 milliárd forintra) nőtt.

A lengyel rendőrség keddi jelentése szerint további három ember halt meg a vihar következtében, így hétre nőtt az áldozatok száma az országban. 

Ausztriában is újabb emberéletet követelt a rendkívüli időjárás. Egy 81 éves nő az újabb áldozat – mondta a rendőrség szóvivője az AFP-nek. A tűzoltóság kedden találta meg a nő holttestét az elárasztott otthonában Alsó-Ausztriában, az alpesi ország legsúlyosabban érintett tartományában. A legfrissebb adatok szerint a vihar Romániában hét, Csehországban pedig három ember halálát okozta.

A teljes cikk ITT olvasható el!

A történelmi árvízről készített tudósításunk ITT követhető élőben!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!