Orbán Viktor: Megkezdődött a védekezés legkomolyabb és legnehezebb szakasza

Vágólapra másolva!
Ma hajnalban belépett Magyarország területére az árhullám várhatóan legmagasabb vízszintje.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor szerda reggel az operatív törzs ülése után tájékoztatót tartott, melynek során elmondta, megkezdődött a védekezés legkomolyabb és legnehezebb szakasza, szerda hajnalban ugyanis belépett Magyarország területére az árhullám várhatóan legmagasabb vízszintje. Mostantól az a feladat, hogy kikísérjük az árhullámot a Lajtától le délre, amíg el nem hagyja Magyarországot Szerbia felé. Ez az időszak a legnehezebb a védekezésben. 

Ez a magas vízszint, ami ellen védekezünk, semmilyen új feladatot nem jelent a védelemben résztvevők számára. Ugyanis minden tudásunk szerint, a legmagasabb vízszint alatta marad a 2013-as legmagasabb vízszintnek. Ebből az következik, hogy olyan munka, olyan feladat, olyan kihívás, amivel egyszer már ne birkóztunk volna meg, nincsen

- mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy ez meghatározza a védekezés karakterét. Orbán Viktor kiemelte:

ez azt jelenti, hogy nem váratlan és rendkívüli eseményekre kell felkészülni, hanem ismert és várt eseményekre készülünk, amelyeknek az elhárítását korábban már megtettük, illetve kipróbáltuk.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy folyamatosan jelen van az árvízi védekezés során.  

Látom a védekezésben résztvevőket, ellenőrzöm a munkájukat, és azt tudom mondani, hogy magabiztosak és nyugodtak. Tehát a védekezésben résztvevő vízügyesek, katonák, rendőrök, katasztrófavédelmisek, sőt az önkéntesek is rendkívül higgadtan, nyugodtan, magabiztosan és szervezetten végzik a munkájukat

- mondta, hozzátéve, hogy a védekezés irányításának szempontjából két fajta védelmi rendszer van Magyarországon. 

Vannak olyan védelmi szakaszok, amiért az állam tartozik közvetlen felelősséggel, és vannak önkormányzatilag védett területek. 

Az állami védettségi területeken a készültségi szint elérte a 100 százalékot, és ugyanez a helyzet az önkormányzatok nagy részénél is.

Van néhány település, ahol még nincsenek 100 százalékon, de mindenhol 50 százalék fölött vannak

- mondta a miniszterelnök. Hozzátette: az operatív törzs reggeli ülésének egyik legfontosabb pontja az az önkormányzati védekezés és az állami védekezés összehangolásának legoptimálisabb formájának megtalálása, amelyről a miniszterelnök azt mondta, hogy az összehangolás működni fog. Az Operatív Törzs reggeli ülésén a főpolgármester is részt vett, mivel a legnagyobb település, ahol önkormányzati rendszerű védekezés van, az éppen Budapest.

Szombat délután tetőzhet a Duna Budapestnél

Csütörtökön Mosonmagyaróvárnál fog tetőzni a víz, itt a Lajtán mért valaha volt legnagyobb vízszintet, illetve azt megközelítő vízállást fogunk majd tapasztalni

- mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy a dunai árhullám tetőzése Dévény térségében van jelen pillanatban.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy 444 kilométer hosszúságban zajlik a védekezés a Dunán, a Lajtán, a Rábán és a Marcalon. 

Elsőfokú, tehát legenyhébb védekezés van 127 kilométeren, másodfokú, tehát közepes erősségű védekezés van 192 kilométeren, és a legmagasabb szintű, harmadik fokozatú védekezés pedig 225 kilométeren

- mondta a miniszterelnök, kiemelve:

Arra számítunk, hogy Budapesten szombat délután, illetve estefelé tetőzik majd a vízállás. Úgy várjuk, hogy amikor tetőzik, akkor 846 centiméter magasságot mutat a vízoszlop. A valaha volt legnagyobb, 2013-ban tapasztalt vízállás Budapesten 891 centiméter volt, tehát jó esélyünk van, hogy 40-50 centiméterrel lejjebb lesz a budapesti tetőzéskor a víz szintje a valaha mért legmagasabbnál

- emelte ki Orbán Viktor, hozzátéve, hogy a budapesti rakpart felszabadulása valamikor a jövő hét közepén-végén várható. A kormányfő az árvízi védekezés részleteiről is beszélt. Mint elmondta,

 jelenleg összesen 4392 fő dolgozik a védekezésben.

Ebben a létszámban több terület szakemberei, dolgozói és a munkákban segítők is benne vannak.

A vízügyből 1288 ember vesz részt a munkálatokban. 892 ember az átvezényeltek a Duna túlsó oldaláról, így védekeznek a dunántúliak, és szintén átvezényeltek 892 embert a Duna másik oldaláról is, úgymond az Alföldről. 

Jelenleg 1677 katona is részt vesz az árvízi védekezésben, ha ennél nagyobb létszámra lesz szükség, akkor a honvédség 24 óránként 4000 embert tud mozgósítani a munkálatokra, de erre a miniszterelnök szerint nem lesz szükség. Szintén részt vesz a védekezésben 988 ember a katasztrófavédelem részéről, valamint  312 rendőr is. Közülük kétszáz rendészeti hallgató. Emellett 117 ember vesz részt az árvízi védekezéshez kapcsolódó feladatokban a büntetés-végrehajtás részéről. Ők olyan elítéltek, akik olyan típusú bűncselekményekért töltik a büntetésüket, ami nem fenyeget szökéssel vagy újabb bűncselekmény elkövetésének veszélyével.

Csaknem másfél millió homokzsákot töltöttek meg a védekezés során 

A Lajtánál a szükségtározót megnyitottuk, ez sem új, kétszer is történt már ilyen korábban 

- mondta a miniszterelnök, hozzátéve, azt remélik, hogy körülbelül 20 centivel lehet csökkenteni a Lajta vízmagasságát

A Duna mosonmagyaróvári szakaszánál és a Lajta mosonmagyaróvári szakaszánál 12 kiemelt állami helyszínen folyik védekezés, töltésmagasítás, fóliázás, nyúlgátépítés. 

Ezen a területen 39 335 homokzsákot használtak fel. 

Az önkormányzati védvonalakon 31 kiemelt helyszínen zajlik munka, ott eddig 1 millió 421 ezer 500 homokzsák került megtöltésre amelyek nagy részét fel is használták. 

Pilismaróton 35 ezer homokzsákot kellene beépíteni, ott körülbelül 500 ember dolgozik és folyamatosan dolgoznak a nyúlgát befejezésén. Pilismarótban az ártérben lévő épületeket is megpróbálják megvédeni. 

Útlezárások is várhatóak

Vannak olyan szakaszai a 11-es főútnak, amit egész egyszerűen nem lehet megvédeni, itt az operatív törzs megkerülő utakat nyitásáról döntött, hogy a lezárt szakaszok ellenére is lehessen közlekedni 

- mondta a miniszterelnök, aki arról is beszélt, hogy ugyan Margitsziget egy részét lezárták, de azért, hogy a szállodákat ne kelljen kiüríteni, az Árpád híd felől másodlagos védvonalat építenek.  

Kritikus pont a Batthyány téri 2-es metró, ahol várhatóan nem lehet megakadályozni azt, hogy a víz beszivárogjon az állomásra, de a szakemberek dolgoznak azon, hogy a lehető legkisebb kár keletkezzen és a lehető legkevesebb víz jusson be a területre. 

Várhatóan a HÉV egy szakasza is lezárásra kerül, biztonsági okok miatt.

Nehéz helyzet lesz Dunabogdányban, Tahitótfaluban és Leányfaluban, itt is 50 százalék fölötti szinten van a védekezés, de dolgozni kell, tehát itt az önkéntesekre is szükség van

- mondta a miniszterelnök. 

 Vácnál a 2-es utat legalább részlegesen péntek környékén lezárják. 

Kismaroson a település jelentős része ártéren helyezkedik el, a védművek készültsége 60 százalékon állt, ezen a területen is nagy erőkkel dolgoznak. Emellett Kisorosziban is zajlik a védekezés. A miniszterelnök úgy fogalmazott:

a kisorosziak a legképzettebb vízügyi szakemberek Magyarországon, őket még a közepes árvíz is nehéz helyzetbe szokta hozni. Mindent tudnak, a polgármester úrral a napokban beszéltem, a védekezést meg fogják oldani, Kisoroszi meg tudja csinálni azt, amit ilyenkor kell.

Nagyobb veszély és baj nélkül vonulhat le az ár

Orbán Viktor elmondta, hogy már egyeztettek a szerbekkel, mivel látható, hogy mikor hagyja el az árhullám Magyarországot. 

A kormányfő az árvízvédelmi beruházásokról is beszélt.

A 2013-as árvízből azt a tanulságot vontuk le, hogy beazonosítva a legkritikusabb szakaszokat, a védműveket meg kell erősíteni. Összesen az egész országot érintően 2013 után 435 milliárd forint értékben hajtottunk végre árvízvédelmi fejlesztéseket, illetve beruházásokat. A Duna szakaszát illetően egy 150 milliárdos fejlesztési programot hajtottunk végre.

- mondta a Orbán Viktor, hozzátéve, hogy ezeknek a beruházásoknak köszönhetően egyes - árvíz által veszélyeztetett - területeken "már nincs is szükség önkéntesekre, homokzsákra, nyúlgátépítésre vagy gátszint emelésre, mert a megépített védművek kész vannak, jól működnek és megtartják a vizet."

Biztosan nyugodtan állíthatom, hogy Magyarország meg tudja csinálni, Magyarország meg fogja csinálni, ki fogjuk védeni ezt az árvizet is, és a vizet szépen kikísérjük a mai napon belépő legmagasabb szinten belépett víztömeget kikísérjük Nyugat - Magyarországról Szerbia irányába Dél-Magyarországon keresztül minden nagyobb veszély és baj nélkül

- mondta a miniszterelnök. 

Az Origo folyamatosan beszámol az árvízhelyzetről, élő hírfolyamunkat itt olvashatja. 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!