Hol húzódhat majd az új orosz-ukrán határ?

Fotó: Fotó: Pixabay
Vágólapra másolva!
Hogy hol lesznek a határok, mikor lesz egyfajta fegyvernyugvás vagy deeszkaláció, ez az amerikaiakon múlik – mondta el Az igazság órájában, az Alapjogokért Központ (AK) és a Hír FM közös műsorában az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban Törcsi Péter, az AK operatív igazgatója.
Vágólapra másolva!

Megjegyezte: 

a magyar álláspont is az, hogy az oroszokat minél távolabb kell tartani a határoktól. 

Azzal kapcsolatban viszont szkeptikusan nyilatkozott, hogy vissza lehet-e tolni őket a nemzetközileg elfogadott ukrán határok mögé - írta meg a Magyar Nemzet.

Koskovics Zoltán, az AK geopolitikai elemzője szerint,

a jelenlegi ukrán kormányválság annak a következménye, hogy a front legfontosabb szakasza recseg-ropog és szétesés szélén áll.

Az erre adott katonai válasz a kurszki betörés volt, a politikai reakció pedig tíz miniszter – köztük Dmitro Kuleba külügyi tárcavezető – leváltása. Úgy vélte: a kormányátalakítás annak a jele is lehet, hogy Volodimir Zelenszkij elnök tárgyalásokra készül. 

Vagy sajnos éppen ellenkezőleg: a háború folytatására, és ahhoz, hogy fenn tudja tartani a belső rendet represszív, elnyomó intézkedéseket kell majd hoznia, és ahhoz is egy másik csapatra van szüksége. 

Tank az ukrán-orosz háborúban Fotó: AFP/ ROMAN PILIPEY 

Nemrég arról írtunk, hogy egyre közelebb a totális eszkaláció. Az orosz–ukrán háború ugyanis az utóbbi hónapban jelentősen átalakult, hiszen Ukrajna kurszki frontja meglepetésszerűen érte az oroszokat. A kezdeti és gyors, sikeres ukrán előrenyomulás után úgy néz ki, hogy az oroszoknak sikerült stabilizálniuk a frontvonalat, bár az ukránok továbbra is előrenyomulásról számoltak be a hétvége folyamán. A terület az Oroszországi Föderáció számára azért fontos, mert a Kurszki területen található az ország egyik legnagyobb teljesítményű atomerőműve. A Nemzetköz Atomenergiai Ügynökség (NAÜ) aggódva figyeli az eseményeket, mert könnyen egy katasztrófa alakulhat ki.

A NATO vezetője szerint Ukrajna emellett kockázatot vállal az orosz területre való előrenyomulással, de meglátása szerint Ukrajnától függ a front további alakulása és vezetése. 

Stoltenberg szerint Volodimir Zelenszkij világossá tette azt, hogy a kockázatos művelet célja egy ütközőzóna létrehozása, hogy megakadályozzák a határon túlról érkező orosz támadásokat. A főtitkár hozzátette: ez kockázatokkal jár, de a háborúban álló ország dönti el azt, hogy miképpen védekezik.
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!