Lebuktak a németek: már a háború kitörését követően könnyítettek az orosz állampolgárok vízumszerzésén

Olaf Scholz, OlafScholz
Fotó: AFP/DPA/MICHAEL KAPPELER
Vágólapra másolva!
A Tűzfalcsoport arról ír, hogy nemzetbiztonsági aggályokat emleget az egyszerűsített ügyintézés kapcsán a brüsszeli balliberális elit, holott Németország gazdasági megfontolások alapján már régóta könnyítésekkel és kedvezményekkel segíti az orosz munkavállalók vízumszerzését.
Vágólapra másolva!

A portál összeállítása szerint az uniós tagállamok Oroszországot (pontosabban az orosz állampolgárokat) érintő vízumpolitikái egyre több helyen enyhülnek, elég, ha csak a rövid távú tartózkodásra jogosító (C típusú) vízumok kiadásával összefüggő korlátozások feloldására gondolunk például Bulgáriában vagy Romániában. Más helyeken még a háborús konfliktusban álló ország befektetői számára is újból megnyílt a lehetőség, hogy vagyoni hozzájárulásért cserébe tartózkodási engedélyt szerezzenek (pl. Portugália „Arany Vízum Program”-ja). A Tűzfalcsoport szerint bár ez utóbbi, egyes szakértők szerint a valóságban egyébként ténylegesen sosem szűnt meg, és ez  sokatmondó tény az európai szankciók komolyan vehetőségéről.

Oroszország, Ukrajna, orosz-ukrán háború, Marinka, tüzérség, katona
Ukrán katona készít elő 155 mm-es tüzérségi lövedékeket Marinkánál, 2024. augusztus 29-én. 
Fotó: Diego Herrera Carcedo / ANADOLU / Anadolu via AFP

A globalista elit kettős mércéje: közben támadják Magyarországot

Eközben a nemzetközi baloldal példátlan propaganda-hadjáratot folytat hazánkkal szemben (most éppen) a Nemzeti Kártya program kiterjesztése miatt, amelynek keretében Szerbia és Ukrajna mellett a jövőben Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Oroszország, Észak-Macedónia, Moldova és Fehéroroszország állampolgárai is igénybe vehetnek egyszerűsített ügyintézést a magyarországi munkavállaláshoz. 

Ez az adminisztratív könnyítés ugyanakkor természetesen nem jelenti azt, hogy az ilyenkor elvárt, nem mellesleg pedig jogszabályban is előírt, szigorú és átfogó biztonsági ellenőrzéseket ne kellene kötelezően lefolytatni az érintettek vonatkozásában az illetékes szerveknek.

A Tűzfalcsoport azt is írja, hogy az álságos balliberális kommunikációs gépezet, persze ettől függetlenül rögtön biztonsági kockázatot kiáltott az orosz munkavállalókkal összefüggésben, akikre egyébként speciálisszaktudásuk (orosz technológiát használó atomerőmű építése) miatt van szükség. Manfred Weber, az egykor jobboldali Európai Néppárt magyarellenes „erős embere” még levelet is írt Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének az ügyben, amelyben úgy fogalmazott, hogy a magyar rendszer „komoly nemzetbiztonsági aggályokat vet fel”, és „súlyos kiskapukat teremt a kémtevékenységek számára”. 

Pedig a jobboldali értékeknek hátat fordító német politikus minden bizonnyal tisztában van azzal, hogy hazája gazdasági megfontolások alapján már régóta vízumkönnyítéssel és kedvezményekkel segíti az orosz munkavállalók Németországba édesgetését. 

orosz-ukrán háború
Háború Ukrajnában. Fotó: AFP

A németeknek szabad: tárt karokkal várják az orosz munkavállalókat

A portál arról is tájékoztat, hogy egy 2022. július 18-i kormányzati anyag a következőképpen fogalmaz ennek kapcsán: „tekintettel az Orosz Föderációban kialakult politikai helyzetre és a folyamatban lévő Ukrajna elleni háborúra, sok szakképzett munkavállaló hagyja el az Orosz Föderációt, és más országokban keresnek új élet- és munkalehetőséget. Ez a német kormány szerint további szakképzett munkaerő-potenciált jelent a német vállalatok számára”. Ennél fogva „a szövetségi kormány támogatja a szakképzett munkaerő toborzását az Orosz Föderációból Németországba. Ezért intézkedéseket fogadott el a vízumeljárások felgyorsítása érdekében a német és nemzetközi vállalatok orosz munkavállalóinak Németországba történő áthelyezése érdekében”.

A kapcsolódó „gyorsított szakképzett munkaerő-felvételi eljárás” (Das beschleunigte Fachkräfteverfahren) jelentősen lerövidíti az elismerési és vízumkérési eljárás időtartamát, és akkor alkalmazható, ha azt a helyi illetékes bevándorlási hatóság előzetesen engedélyezi a külföldiek szövetségi területen való tartózkodásáról, foglalkoztatásáról és integrációjáról szóló törvény (Tartózkodási törvény ~ Aufenthaltsgesetz) 81a. paragrafusa alapján.

A portál emlékeztet arra is, hogy Németországban évek óta magas szinten van az orosz hírszerző szolgálatok tevékenysége, amely kémtevékenységek kiterjednek a politikára, az üzleti életre, a tudományra, a technológiára, sőt, még a hadseregre is. Így nem feltétlenül jó út, ha a német politikusok pont a magyar adminisztratív terhek csökkentésében keresik a veszélyforrást. 

A teljes tényfeltáró írás plusz információkkal ITT olvasható el!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!