Egy darabig biztosan nem kap újabb rakétákat Ukrajna az amerikaiktól

This handout photo taken on May 25, 2022 and provided by the South Korean Defence Ministry in Seoul shows a US Army Tactical Missile System (ATACMS) firing a missile from an undisclosed location on South Korea's east coast during a live-fire exercise aimed to counter North Korea’s missile test. North Korea fired a volley of missiles early on May 25, including a suspected intercontinental ballistic missile, just hours after US President Joe Biden left Asia after a trip overshadowed by Pyongyang's sabre-rattling. (Photo by Handout / South Korean Defence Ministry / AFP) / ---- EDITORS NOTE ----- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / South Korean Defence Ministry" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
ATACMS rendszer
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Belátható időn belül nem szállít Kijevnek jelentős számú MGM-140-es hadászati taktikai rakétarendszert (ATACMS) az Egyesült Államok és ezzel egyértelművé tette Ukrajna számára, hogy nem számíthat újabb, nagyobb volumenű katonai segélyre.
Vágólapra másolva!

Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter a múlt héten találkozott Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel a Pentagonban, hogy további katonai segélyekről tárgyaljanak. 

A találkozón Umerov állítólag bemutatott egy listát azokról a jelentős célpontokról, amelyeket Kijev amerikai gyártmányú fegyverekkel szeretne támadni Oroszország belsejében.

Egy amerikai védelmi tisztviselő szerint azonban az ukrán „kívánságlistán” szereplő célpontok közül sok a rakéták hatótávolságán kívül van, mivel Moszkva a nagy értékű eszközeit a fronttól távolabb helyezte át - írta a Mandiner. A tisztviselő sajtóinformációk szerint azt is hozzátette, hogy Ukrajna eddig is csak „nagyon korlátozott” mennyiséget kapott ezekből a rakétákból

Washington egyértelművé tette, hogy Kijev ne számítson újabb jelentős mennyiségű ATACMS szállítására, mert az amerikai készletek végesek és a fegyver gyártási ideje hosszú”

– áll a cikkben. Az amerikai kormány ezzel lényegében meghúzta a "vörös vonalat" az oroszországi mélységi csapásokkal szemben Ukrajna számára, azt követően, hogy június elején az egyik, kazettás robbanófejjel felszerelt ATACMS rakéta egy krími strandon csapódott be. 

A támadást Moszkva sem hagyta szó nélkül, felvetette, hogy válaszul felfegyverzi az Egyesült Államokkal szemben ellenséges „államokat és entitásokat” világszerte.

Patrick Ryder vezérőrnagy, a Pentagon szóvivője a múlt héten egyértelművé tette, hogy Washington álláspontja nem változott. Ez azt jelenti, hogy Ukrajna használhatja az Egyesült Államok által szállított fegyvereket a 

határokon átnyúló orosz támadások elleni védekezésre, de nem használhatja az Egyesült Államok által orosznak elismert területen fekvő célpontok ellen. 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!