Zelenszkij bejelentette: elkészült az első saját ballisztikus rakétájuk

Vágólapra másolva!
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy sajtótájékoztatón bejelentette, hogy Ukrajna befejezte a saját ballisztikus rakétájának tesztelését.
Vágólapra másolva!

Az elnök a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a tesztek pozitívak voltak a ballisztikus rakétán. Ennél többet azonban nem akart elmondani a rakétáról. Hangsúlyozta, hogy ez az eredmény nagyon fontos és gratulált a hadiipar vállalkozásainak, akik szerinte fontos munkát végeztek. 

A ballisztikus rakéták hatótávolsága több száz és több ezer kilométer között lehet. 

Zelenszkij elmondta, hogy az augusztus elején - Oroszország területén indított - kurszki hadművelet Ukrajna győzelmi tervének egyik pontja, és összefügg a második békecsúccsal. Szavai szerint csupán az emberek szűk köre tudott róla. 

Nagyon szűk kör tudott erről a műveletről, így sikereket értünk el

- emelte ki. 

Megjegyezte, hogy a műveletnek több célja is van, de mindegyiket egyelőre nem fedheti fel. "A kurszki hadművelet több dolgot hozott. Mindenekelőtt (az orosz erők) leállították Harkov megye megszállását. Rendelkeztünk olyan információkkal, amelyek szerint a harkovi régióban, majd utána északon újabb ütközőövezetet akartak kialakítani. Konkrétumokat ugyan nem tudtunk, de a hírszerzésünktől és a partnerországok hírszerző szerveitől olyan információkat kaptunk, hogy az Oroszországi Föderáció tervei között szerepelhet Szumi és Csernyihiv megye megszállása. A kurszki hadművelet megoldotta ezt a kérdést, nem történt meg a szumi és a csernyihivi régió megszállása. Ráadásul jelentős számú orosz katonát győztünk le" - fejtette ki az elnök.

Képünk illusztráció 
Fotó: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Wojciech Grzedzinski

 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!